Comença el Dénia Festival dels Humanitats: L'escriptor i activista polític Zülfü Livaneli alerta de la "alta probabilitat que els paďsos europeus es convertisquen en democrŕcies racistes".

  • Comienza el Dénia Festival de les Humanitats: El escritor y activista político Zülfü Livaneli alerta de la
  • Comienza el Dénia Festival de les Humanitats: El escritor y activista político Zülfü Livaneli alerta de la
  • Comienza el Dénia Festival de les Humanitats: El escritor y activista político Zülfü Livaneli alerta de la
  • Comienza el Dénia Festival de les Humanitats: El escritor y activista político Zülfü Livaneli alerta de la
  26/10/2023

El Dénia Festival dels Humanitats ha començat este dijous amb l'objectiu de reflexionar sobre els reptes als quals s'enfronta l'ésser humà en l'actualitat. L'acte d'inauguració ha tingut lloc en el Multiespai L'Androna Baleària Port i ha estat presidit per la directora general del Llibre, María José Gálvez.

Esta segona edició de Dénia Festival dels Humanitats gira entorn d'una idea comuna "Mirar arrere per a saber on anem". Aquesta temàtica canalitzarà les sessions de debat, xarrades i activitats culturals programades fins dissabte que ve.

Després de la seua obertura oficial s'ha donat pas a la sessió inaugural d'esta trobada, que ha comptat amb un ponent d'excepció, el prestigiós escriptor i activista polític Zülfü Livaneli, considerat com una de les figures culturals turques més importants del nostre temps. 

En la seua ponència "La literatura enfront del democ-racisme", Livaneli ha subratllat la capacitat de disciplines humanístiques com la literatura per a "ajudar a suavitzar les tensions i a humanitzar a les persones en conflictes històrics", destacant "el paper crucial de la literatura en la creació d'un enteniment mutu entre societats". A més, ha alertat que "existeix una alta probabilitat que els països europeus es convertisquen en democràcies racistes". Assegura Livanelli que per a resistir eixa amenzada és necessari utilitzar l'empatia i les expressions artístiques com a eines per a mostrar la humanitat d'aquells als qui anomenem immigrants. "Si el somni de Goethe d'una literatura mundial s'haguera fet realitat, el món seria un lloc millor", ha conclòs l'escriptor turc.

L'alcalde de Dénia, Vicent Grinalt, ha donat la benvinguda a esta nova edició del Festival de les Humanitats amb un discurs carregat de reflexió. Fent-se eco de l'actual situació a Orient Pròxim, ha destacat que "la falta de misericòrdia està governant el destí de moltes persones. No podíem inaugurar un festival d'Humanitats sense mirar als ulls a l'horror, abans d'asseure'ns a dialogar sobre com fer d'este, un món millor". Amb un enfocament enriquidor, Grimalt ha explicat que "este festival aspira a expandir el poder de les Humanitats, perquè l'empatia, la solidaritat i la justícia siguen els principis rectors de les societats del futur".

A més, l'alcalde ha afegit que el festival "ha sigut i és l'oportunitat de desenvolupament d'un projecte més ambiciós, al llarg de tot l'any, en el qual la cooperació i les aliances entre institucions públiques, universitàries, formatives, empresarials, culturals i socials, fan que este projecte transcendisca Dénia i la Comunitat Valenciana". 

En este mateix sentit s'ha manifestat el director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, Josep Ramoneda, qui ha subratllat en el seu discurs inaugural que "la realitat actual fa encara més imperativa la necessitat de reflexionar des de la perspectiva de les humanitats". També ha fet referència a la necessitat de connectar les ciències i les humanitats, en un moment històric de gran canvi, on "el progrés tecnològic i científic està accelerat i està transformant les bases estructurals del món". Per això, convida a gaudir d'este festival, al qual ha qualificat com "una festa de la curiositat, que és el principal motor del coneixement, i per tant, del pensament".

A més, han sigut presents en l'acte d'obertura del Festival dels Humanitats el senador de designació territorial, Ximo Puig, el subdelegat del Govern a Alacant, Carlos Sánchez, el diputat delegat de Carreteres de la Diputació d'Alacant, Arturo Poquet, així com diversos alcaldes de la comarca i representants d'entitats col·laboradores.

La segona sessió del festival ha reunit el director acadèmic de l'esdeveniment, Josep Ramoneda, al costat de la filòsofa i escriptora Chuara Bottici i a la periodista i directora de Relacions Externes en la Secretaria General Iberoamericana, Cristina Manzano, per a reflexionar sobre el passat i futur de les ideologies. 

En la seua compareixença, la directora general del Llibre ha ressaltat "la valentia dels organitzadors d'este festival, tan necessari per a la reflexió de tota la ciutadania". Perquè "la realitat, l'actualitat i el present han de ser objecte de reflexió i explicar-lo als ciutadans", ha afegit Gálvez.

 

<<< Tornar a la portada