Canfali Marina Alta

9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius

  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  • 9 d’Octubre a Dénia, amb actes reivindicatius i festius
  09/10/2017

 

        Hui dilluns, Dia dels Valencians, Dénia ha festejat amb orgull part de la seua historia. Hi ha hagut una cercavila a càrrec del grup Diànium Dansa que ha estat acompanyada pels gegants Tirant i Carmesina. L’acte s’ha encetat a les 11 h. Des de la plaça del Consell, i al llarg de tot el recorregut s’han llegit i representat fragments del Tirant lo Blanch, de Joanot Martorell.

       La jornada es tancarà a les 20 h. a la plaça del Consell amb el concert de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, que enguany actua amb el cantautor Andreu Valor, presentant el projecte Bandautòrium.

ACTES POLÍTICS

        Compromís i el PP també han celebrat el Dia dels Valencians. Els nacionalistes ho  han fet com cada any, a les 12 h. a la Plaça Jaume I, amb un discurs on han reivindicat la identitat valenciana i un finançament just. Els regidors de Compromís a l'Ajuntament de Dénia, Rafa Carrió i Marian Tamarit, han sigut els encarregats de realitzar els parlaments. Tal com ha recordat la presentadora del mateix, Dolors Alexandre, "per a Compromís el 9 d'Octubre és una cita ineludible per a concentrar-nos i reivindicar les nostres senyes d'identitat, i ja és una tradició fer-ho davant l'estàtua de Jaume I."

En la celebració del dia del poble valencià, el portaveu de Compromís al consistori ha recordat els valors que conformen l'agrupació valencianista, i que estan presents en les polítiques municipals i en molts dels projectes posats en marxa. Centrant-se en l'àmbit local, ha destacat que, amb Compromís, "s'està avançant a l'Ajuntament amb molt de treball, participació, transparència, honestedat, proximitat i diàleg", uns valors que ha dit "formen l'ADN de Compromís, junt amb la crítica i la reivindicació". Per això ha dit que "quan es tracte de mirar pels veïns de Dénia, no serem sucursalistes, i reivindicarem no sols a Madrid sinó també a València tot el que ens pertoca".

Carrió ha aprofitat per a demanar als presents la seua implicació en tots els processos participatius que, tant des de l'Ajuntament com des del partit, s'estan duent a terme amb mecanismes democràtics per "seguir en la línia del canvi polític, social, econòmic i cultural que sempre hem defensat, i que té com a prioritat a les persones". Per últim, ha agraït als regidors la seua tasca, així com a "totes les persones que, desinteressadament, han lluitat pels valors identitaris i polítics que hui celebrem i que ens fan sentir-nos tan orgullosos de ser valencians".

            Mentre els populars ha viscut un 9 d’Octubre front al Centre Social. Hi ha hagut un parlament a càrrec de la presidenta local del PP, Maria Mut, que ha expresat la necessitat que els valencians treballen junts per a aconseguir un futur millor i per a "recuperar la confiança i la il.lusió". Mut ha pronunciat les seues paraules en valencià i castellà i ha fet una introducció en anglès, per tal de recordar que els residents d'altres comunitats autònomes i els estrangers "també són valencians". En l'acte ha intervingut el president de la Cofradia de Sant Roc, Paco  Catalá, que ha recordat l'origen històric de la festa del 9 d'Octubre, i a més s'han llegit un fragment d'Els Furs, que el rei Jaume I va jurar i promulgar  el 1261, i el poema La teua llengua. La Coral de la Llar Jubilat ha interpretat el conegut pasdoble Valencia i s'ha escoltat l'Himne de la Comunitat Valenciana. Inmediatament després, un grups de xiquets ha fet esclatar  un globus de color blau i els assistents han pogut tastar coca Maria, mistela i altres productes típics valencians.

Cercar notícies
Agenda