Canfali Marina Alta

Compromís demana a l’Estat un finançament més just per garantir els serveis bàsics dels ciutadans

Compromís demana a l’Estat un finançament més just per garantir els serveis bàsics dels ciutadans
  13/01/2018
El deute històric supera els 20.000 milions d’euros

Compromís ha engegat una campanya reivindicativa i de conscienciació ciutadana a fi de reclamar a l’Estat un finançament i un tracte més just per tal de garantir els serveis bàsics. L’educació, la sanitat, les polítiques socials i les inversions esdevenen el cos de la lluita entre el govern central i les autonomies i els ajuntaments.

El portaveu a Dénia, Rafa Carrió, diu que “a més de gestionar, tenim dret a somiar. Esta campanya no és per a plorar sinó per demanar coses justes”. Els nacionalistes denuncien el “xantatge” del PP perquè, al seu entendre, reparteix els diners a canvi de recolzament polític en temes concrets. Segons les dades que té Compromís, el territori valencià suposa l’11% de la població i aporta el 10% del PIB, mentre que la inversió real és del 3,5%.

Raquel López, regidora de Patrimoni i Hisenda d’Ondara, ha assenyalat les mancances de la Marina Alta, pel que fa al rescat sanitari, la millora dels centres de salut, el tren de la costa, l’alliberament de l’autopista AP-7 i la conservació del patrimoni cultural.

Gerard Fullana, diputat provincial, ha recordat el deute heretat pels governs del PP -30 milions en el cas de Dénia- i la manca d’atenció de la Diputació d’Alacant amb els ajuntaments perquè ha eliminat el Fons de Cooperació Municipal. A més, Fullana ha avançat que en el pressupost d’enguany hi ha 90.000 euros per a l’elaboració del projecte de rehabilitació de l’edifici de Torrecremada, “una actuació que està aturada des de fa tres anys”.

Josep Nadal, diputat autonòmic, indica que amb el finançament de l’Estat sols es cobreix el 83% de les necessitats en Sanitat, Educació i Serveis Socials. Per això és partidari de “gestionar directament els impostos i que hi haja una corresponsabilitat fiscal”. La coportaveu de Compromís a Les Corts, Àgueda Micó, recorda que “la reforma del sistema de finançament s’hauria d’haver aprovat al 2014 i no s’ha fet res”. A més, Micó indica que el deute històric acumulat és de 20.000 milions d’euros. Joan Baldoví, diputat al Congrés dels Diputats, ha estat l´últim a intervenir i ha dit que per a ell “les comarques de la Marina Alta i La Safor han estat un exemple de reivindicació i de protesta per allò que ens pertoca”. Baldoví afirma que “el major percentatge d’inversió pública al País Valencià el fa la Generalitat Valenciana i no el Ministeri de Foment. No ho dic jo sinó que són dades extretes de la Cambra de Contractistes de València”.

Cercar notícies
Agenda