L'impacte de les noves tecnologies en la societat actual

El impacto de las nuevas tecnologías en la sociedad actual
  30/01/2017

VERÓNICA MONSONIS (*)

Qui ens anava a dir que en el segle XXI anàvem a ser capaços de parlar des del mòbil, ordinador, etc. veient la cara del nostre interlocutor? 

            Que existiria una tablet amb la qual poder escriure, tallar i pegar o enviar directament per quelcom anomenat internet i que arribara en el mateix moment al destinatari. 

            Cert és que si molts dels nostres avantpassats alçaren el cap creurien que açò tan normal que fem actualment... és una mica d'altre “planeta”. 

            Molt hem avançat en poc temps (i el que ens queda...) i és per això que tenim a veure en aquestes noves tecnologies que coses resulten beneficioses i quines hem de parar-los esment perquè poden convertir-se en obstacles tan bàsics en la comunicació amb la nostra parella, hàbits inadequats (consentir amb dolents horaris als fills a l'hora d'utilitzar el mòbil, per exemple), etc. 

            Però com fem? De quina forma podem gestionar-nos? Els xiquets i xiquetes naixen ja envoltats de les noves tecnologies. Accedeixen a la informació i a les xarxes socials quasi amb total llibertat. 

            Segons Javier Urra, pedagog i doctor en psicologia hauríem de seguir els següents consells per a fer un ús adequat d'elles: 

            - Els pares han de saber “que existeix un temps per a usar telèfons tablets però també per a parlar, per a jugar, per a estudiar, per a escoltar música o per a llegir”. 

            - És convenient que els pares coneguen aquestes tecnologies i sàpien manejar-les per a ensenyar als seus fills al seu torn a fer-lo de forma positiva i en el procés explicar-los el perill que poden trobar en elles. 

            - No tot el contingut d'Internet és apte per a xiquets. “Cal fer un ús adequat en temps i edat, perquè el que és propi per a un xiquet de 14 no és propi per a un xiquet de 7.. Hi ha coses que no son encertades per a un xiquet menor d'edat”. 

            - Les noves tecnologies sí tenen un costat positiu, i és que poden ser un instrument excepcional d'aprenentatge per als xiquets, ja que podem disposar d'un elevat nivell d'informació en temps real. A més, existeixen cada vegada més activitats per a xiquets amb Trastorns de Desenvolupament, amb TDAH o qualsevol altre trastorn que se serveixen d'aquesta tecnologia per a ajudar-los. 

            - El pitjor d'elles són "els riscos que comporten, tots ells relacionats amb el mal ús de les tecnologies”. Els xiquets estan exposats a perills com el ciberbullying, grooming o sexting. El coneixement per la seua banda d'aquest tipus d'assetjament els ajudarà a estar més protegits i ser més previnguts. 

            - Un xiquet pot arribar a obsessionar-se amb les noves tecnologies. Es pot dir que és addicte quan al demanar-li que deixe l'ús del telèfon, la tablet o l'ordinador, el xiquet se sent malament i sent la necessitat de tornar a usar-los. És quan podem dir que té una dependència. 

            En resum, nosaltres els pares i mares, som el millor “filtre” que existeix per als nostres fills i filles. Recordem que “Un pare li diu al seu fill: Vés amb compte on camines. El fill respon: Vés amb compte tu... Recorda que jo seguisc els teus passos”. 

(*) Psicòloga. Màster en Psicologia Clínica i experta en Atenció Primerenca. 
 

<<< Tornar a la portada