Canfali Marina Alta

HLA SAN CARLOS / Si tens fred millor aliments en estat líquid

HLA SAN CARLOS/ Si tienes frío mejor alimentos en estado líquido
  05/12/2017

Amb l'entrada del fred ens preocupem per tenir a mà roba que ens cobreixi d'aquesta sensació, i hem de tenir en compte que protegir-nos de les baixes temperatures també depèn del que ingerim, alguns dels costums més arrelades a la cultura popular són completament falses o sense fonament científic. Els consells de Marian Martín, nutricionista de HLA San Carlos, poden servir-nos de molta ajuda per saber com combatre el fred.
En dinars i sopars podem cuinar, per exemple, arrossos caldosos, sopes, cremes de verdures, potatges de llegums o guisats de carn. També podem consumir en esmorzars, dinars o berenars infusions, tes o llet calenta. El menjar calent i la pràctica regular d'exercici físic són una forma natural de l'organisme per entrar en calor.
És important cobrir les necessitats energètiques i nutricionals durant tot l'any, però més en aquesta època a causa de que l'organisme consumeix més energia per poder produir calor i així augmentar la temperatura corporal. A més és freqüent quan arriba el fred l'aparició de refredats, grips ... pel que es recomana augmentar el consum d'aliments d'origen vegetal com són fruites i verdures riques en vitamines i minerals. Se sap que espècies com el pebre de Caiena, que podem afegir en sopes i guisats, augmenta lleugerament el metabolisme.
Un aliment en estat líquid ens produeix més sensació de calor que un aliment sòlid i això és degut al fet que els aliments en estat líquid mantenen durant més temps la temperatura elevada.
Encara que l'alcohol sempre s'ha vist com un bon aliat contra el fred, realment no ho és. Quan s'ingereix alcohol es produeix un procés de vasodilatació, és a dir, els nostres vasos sanguinis es dilaten concentrant-se en les zones exteriors, com la pell que recobreix les extremitats, on es troben els nostres termoreceptores, pel que la nostra sensació serà d'un augment de temperatura . Però aquesta situació provoca que l'interior del nostre organisme pateix una disminució de la temperatura, encara que no ens adonem ja que la nostra pell es manté calenta. Aquesta disminució, fa que baixen les defenses naturals del cos enfront del fred, que consisteixen en un estrenyiment dels vasos sanguinis (vasoconstricció) de la pell per mantenir millor aquesta temperatura interna.
Un plat que ens proporcione calor, no ha de necessàriament ser més calòric, podem fer un guisat de llegums amb verdures que no són aliments molt calòrics i combinar-ho amb una peça de fruita com a postres. A més hem de tenir en compte que no només hem de fixar-nos en les calories que ens està aportant aquest plat, sinó que hem de tenir en compte de quina nutrient procedeixen aquestes calories.
Un dels factors que hem de tenir en compte, més durant l'hivern, és el nostre estat d'hidratació. És habitual que notem una disminució de la nostra sensació de set, sent important augmentar la nostra ingesta hídrica combinada amb aquest augment d'aliments com brous, sopes, cremes que ja ens estan aportant líquids. Un dels símptomes característics dels refredats, grips, pneumònies, malalties típiques d'èpoques fredes, és l'augment de la mucositat, de manera que una bona ingesta hídrica ens ajudaria a eliminar-los o a diluir-los.
És important una aportació adequada de vitamines i minerals per prevenir l'aparició d'aquestes malalties. Podem aconseguir-augmentant la ingesta de fruites, verdures i hortalisses, podem consumir per exemple una peça de fruita per esmorzar, a mitjana matí i com a postres en el dinar. Pel que fa a la verdura recomanem consumir dues racions al dia que poden complir si incloem una amanida d'acompanyament o una crema o sopa de verdures com a primer plat tant en menjar com en sopar.

Cercar notícies
Agenda