Canfali Marina Alta

Les conferències Dénia en Guerra revelen la crueltat d'un conflicte que va aniquilar i va deixar completament destruïda la ciutat

Las conferencias Dénia en Guerra desvelan la crueldad de un conflicto que aniquiló y dejó completamente destruida la ciudad
  11/08/2017

 

"Si Xàtiva va ser cremada, Dénia va ser absolutament destruïda i aniquilada durant la Guerra de Successió". Aquesta és -segons Josep Gisbert, director del cicle de conferències Dénia en Guerra- la realitat d'una ciutat que va viure amb crueltat el conflicte bèl·lic que va enfrontar als defensors de Felip V i l'Arxiduc Carles d'Àustria en la successió al tron ​​d'Espanya. Les conseqüències de la guerra van ser terribles per a la ciutat, que es va posicionar a favor del bàndol perdedor (el austriacista) i que literalment va haver d'aixecar del no-res. Descobrir aquesta i altres curiositats, relacionades totes elles amb les grans guerres i algunes amb empremtes encara palpables, és la proposta que ens ofereix el departament de Cultura a través d'un interessant programa que es perllongarà fins ben entrat el mes d'octubre.

Durant el mes d'agost, les activitats se centraran en la Guerra de Successió, la Guerra del Francès i la Guerra Civil espanyola. Javier Calvo, Josep Gisbert i Josep Marquès van fer dijous una reconstrucció de la topografia de la ciutat i dels tres llocs que va patir durant la lluita entre borbònics i austriacistes. L'activitat es complementa hui dissabte amb una conferència a l'aire lliure i una visita guiada pel castell per conèixer l'arquitectura i les empremtes materials del conflicte, que va deixar en la ruïna a la primera ciutat de la Corona d'Aragó que "va gosar" proclamar rei a Carles d'Àustria. La ciutat queia el 17 de novembre de 1708 i el la repressió patida per la població després del triomf de les tropes borbòniques va ser terrible.

Amb el mateix format, conferència dijous (La Sala, 20 hores) i visita guiada pel castell dissabte, la setmana que ve es desvetllaran els episodis i petjades que ha deixat la Guerra del Francès (1808-1814) a Dénia.

El 2, 26 i 31 d'agost es reserven per a la Guerra del 36, amb conferències i una visita a la plataforma de defenses antiaèries de la Venda del Burro. Es comptarà amb la presència de Josep Mª Azkárraga, promotor de les Rutes per la València Republicana; Vicente Larios, de l'Associació de Veterans i Reservistas de Dénia; i el professor Jaume Sau, de la Universitat de València.

Cercar notícies
Agenda