Canfali Marina Alta

El D*NA Fòrum comença a donar de què parlar

  • El D*NA Fòrum empieza a dar de qué hablar
  • El D*NA Fòrum empieza a dar de qué hablar
  • El D*NA Fòrum empieza a dar de qué hablar
  • El D*NA Fòrum empieza a dar de qué hablar
  25/11/2019

Hi ha “vida” més enllà de l'alta cuina? Deu el restaurador suportar tot el pes de les estratègies de recuperació del paisatge, el foment del producte de proximitat i la protecció del medi ambient? Són els restaurants del carrer els grans oblidats? Amb aquestes i altres preguntes ha arrancat el D*NA Fòrum, una aposta de l'Ajuntament de Dénia i Turisme de la Comunitat Valenciana per fer un alt en el camí i obrir el debat i la reflexió sobre el turisme gastronòmic. 

Durant tres dies, del 25 al 27 de novembre, restauradors, productors, experts en turisme i altres actors lligats a la gastronomia com a producte turístic plantejaran dubtes, experiències i propostes per a avançar en el camí iniciat per Dénia i la Marina Alta fa uns anys per a posicionar-se com a destinació internacional de turisme gastronòmic. Les sessions se celebren en el CdT de Dénia i han començat amb una ponència d'Iñaki Gaztelumendi, coordinador de l'Informe Global sobre turisme Gastronòmic de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), qui ha subratllat la capacitat de la gastronomia per a generar empatia, el paper de la memòria i el patrimoni en el turisme i el caràcter de “patrimoni viu” que té la gastronomia. 

En aqueixa primera taula de debat s'han plantejat qüestions com l'abandó de models que han servit per a impulsar el creixement econòmic d'un territori i la seua substitució per uns altres més respectuosos amb l'entorn; s'ha parlat de la gastronomia com a motor de viatges, del seu impacte en el desenvolupament del territori i de la responsabilitat compartida del restaurador amb altres actors a l'hora de tirar del carro de l'agricultura, la pesca o la sostenibilitat; s'ha posat sobre la taula la qüestió del relleu generacional en els sectors productius tradicionals; i, sense restar importància a l'alta cuina, s'ha posat en relleu la importància d'aconseguir que els restaurants de carrer donen bé de menjar. Perquè, com es va dir, “les estreles ens posen en el mapa però complauen a un mínim de visitants”.

Als noms de Joan Carles Cambrils (Fundació Turisme València), Carmen Ibáñez (Turisme Comunitat Valenciana) i Pepa Font (impulsora de la candidatura de Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO) d'aquesta primera sessió, s'uniran els d'un llarg llistat de convidats que, al costat dels assistents, repensaran les estratègies i el model turístic a seguir. 

El fòrum de debat va ser inaugurat per l'alcalde, Vicent Grimalt, el director general d'Agricultura i Pesca, Roger Llanes, i el secretari de Turisme de la Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, qui va reiterar la seua aposta per “el retorn econòmic” d'unes jornades d'anàlisis i reflexió que han de ser enteses com “una inversió de futur” o el que va anomenar “un passaport o salconduit per a sobreviure i amarrar un projecte de futur”.

Cercar notícies
Agenda