La Xara li dedica a Roser Cabrera el carrer del col•legi

La Xara le dedica a Roser Cabrera la calle del colegio
  30/01/2021

“Estic molt contenta i sorpresa”

El carrer de l’escola de La Xara portarà el nom de Roser Cabrera. La Junta Veïnal, en la seua sessió ordinària del mes de gener, va aprovar per unanimitat el canvi de nom del, fins ara, Carrer Morxama pel de la professora i investigadora, que és veïna de La Xara des de fa 47 anys. Amb esta decisió, reconeix la seua participació en la vida cultural i social de l’entitat local, entre altres coses. Il•lusionada, Cabrera ha manifestat sentir-se “contenta y sorpresa”, i ha destacat que dedicar un carrer a una professora té doble valor i és un pas endavant: perquè no és habitual que es dediquen carrers als docents i perquè el més habitual és que estiguen dedicats a homes. En el cas de La Xara, com recorda, hi ha només un altre carrer amb nom de dona, Clara Campoamor. Quasi res.

A l’hora de dedicar un carrer a Roser Cabrera, la Junta Veïnal ha valorat per un costat els seus mèrits docents i d´investigació; i d´altra, “la temàtica dels seus estudis absolutament bolcats en la nostra cultura popular, història com a poble, tant de La Xara, com de La Marina Alta; a més de la seua constant col•laboració en totes les activitats culturals, docents a La Xara”. En la reunió de la Junta es va remarcar que potser el millor reconeixement a una professora i investigadora del relleu i amb la trajectòria de Roser Cabrera és que el carrer de La Xara que durà el seu nom siga el que acull el nou col•legi: “És una forma de vincular l´ingent treball docent i d´investigació de Roser Cabrera amb el símbol de l´educació a La Xara, el tan esperat col•legi”, destaquen des de l´EATIM.

Roser Cabrera, que ha rebut la felicitació pública de l’EATIM per “un més que merescut homenatge”, ha dit sentir-se una xarera més que rep l’estima de la gent del poble. El de La Xara, com ella diu, és un reconeixement diferent als que puga haver tingut i té també una significació especial pel fet que el seu nom estiga vinculat al carrer de l’escola. Emocionada, ha recordat la il•lusió que ha dedicat a la seua professió i al treball d’anar de poble en poble recollint paraules. “Tot el que fet en la vida ha sigut molt bonic i ho he fet perquè m’agradava, no m’ha obligat ningú”, confessa. Amb estima recorda el treball de la seua tesis doctoral sobre els mariners de Dénia, i tantes i tantes aventures en què s’ha embarcat, sempre amb el mateix entusiasme i sempre a prop de la gent.

Professora i investigadora, Roser Cabrera va estudiar Filosofia i Lletres (especialitat de Filologia Moderna) entre els anys 1964 i 1969 en la Universitat de València. El 1970 obté el grau de llicenciatura amb la tesina “El cultivo de la viña y la elaboración de la pasa en la Comarca de la Marina. Estudio lexicográfico y etnográfico”, dirigida pel Dr. Manuel Sanchis Guarner. Universitat de València. El 1992 elabora el curriculum de l’assignatura “Cultura Popular” en l’Educació Secundària Obligatòria, per encàrrec de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana. Finalment, el 1993 obté la plaça de catedràtica de francès del Cos d’Ensenyament Secundari. Es va doctorar en Filologia amb cum laude el 8 d’octubre de 1993.

<<< Tornar a la portada