Unitat dels partits y missatges reivindicatius en el 9 d'Octubre a Dénia

  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  • Unidad de los partidos y mensajes reivindicativos en el 9 d'Octubre en Dénia
  09/10/2021

Però Compromís diu que l'acte institucional amb discursos polítics respon a un "objectiu partidista" del PSPV

L'acte institucional de la festivitat del 9 d'Octubre ha estrenat un nou format a Dénia ja que per primera vegada s'ha donat veu als partits amb representació municipal, en una imatge d'unitat que s'havia trencat en anys anteriors. Els representants dels grups polítics han tingut dos minuts per a expressar el que representa per a ells el Dia dels Valencians. Posteriorment, ha intervingut l'alcalde, Vicent Grimalt, qui va recordar l'esforç realitzat per tots per a fer front a la pandèmia, afirmant a més que ha arribat el moment de "superar i exigir els drets que són de justícia, com un finançament equilibrades per a totes les autonomies i també per a la valenciana".

L'única nota dissonant de la jornada l'ha posada la secretària comarcal de Més-Compromís, María José García, quan durant la celebració que aquest partit ha realitzat posteriorment ha posat en dubte les vertaderes intencions de l'equip de govern en programar un  "acte institucional amb discursos polítics i amb revindicació, quan mai volia banyar-se en aqueix aspecte". En la seua opinió, aquest canvi es deu a "un objectiu partidista" i a la intenció de "acaparar i fer-se amb un espai que ens representa a nosaltres, l'únic partit que hem defensat sempre històricament els valors valencianistes".

Per la seua part, Vicent Grimalt ha manfiestado que "demanar una reforma del sistema actual no és insolidari; és necessari per a mantindre els nostres serveis públics, els que garanteixen la igualtat d'oportunitats i els drets universals que consagra la Constitució". En la mateixa línia, ha dit que "reclamar un sistema de transport públic que no tinga el centralisme com a eix sinó el pragmatisme, no és nacionalisme. Voler que el tren ens acoste als nostres mercats naturals (econòmics, laborals i turístics) és tindre visió de futur i un plantejament de progrés coherent". 

En canvi, la intervenció de la portaveu socialista, Maria Josep Ripoll, s'ha centrat en la identitat i la manera de ser del poble valencià, apuntant que "la nostra cultura, la història, la llengua, el nostre concepte del “bon viure”, el gaudi dels carrers, de la festa, la gastronomia fins i tot; uns paisatges que prenguen, de muntanyes i mar blaves i de bancals verds; un caràcter rialler i a la vegada incisiu, com un monument faller... Tot això és el que som i el que ens diferencia, el que ens fa únics". Ha afegit que "la diferència no és exclusió ni prepotència. La diferència, la diversitat, és riquesa". Per això, va reclamar protegir "aqueixos valors que ens fan ser el que som i també els drets, les llibertats i els avanços socials que ens permeten créixer com a poble". 

El missatge d'unitat  ha sigut present en la intervenció que va fer la portaveu del PP, María Mut, qui considera que "les discrepàncies polítiques o ideològiques no han d'obstaculitzar l'evolució d'una Comunitat que aspira a tant, i més en uns moments delicats". Ha dit que "aquestes traves han de ser el punt de partida perquè les institucions es plantegen debatre, a través de l'enteniment, per a resoldre els conflictes que afecten la ciutadania. Han de ser el punt d'unió que faça que les institucions reaccionen i busquen punts d'enteniment que afavorisquen la solució d'aqueixos conflictes". 

El portaveu de Compromís, Rafa Carrió, ha remarcat que "fer país no és només menjar paella els diumenges, o vestir-se de faller, o parlar valencià de anar per casa. Quan parlem de fer País València, l'entenedemos amb empoderación, ho entenem com a valencianisme polític: És exigir més autogovern, més sobirania, més competències i sobretot més finançament".

En representació de Ciutadans, va parlar Susana Mut, qui ha recordat que durant la crisi de la pandèmia "els valencians hem demostrat que sabem sacrificar-nos i esforçar-nos pel de costat, per la família, pel veí, per l'amic. Però ja ocorria quan patíem terribles inundacions, o incendis forestals colpidors". Ha continuat dient que "els valencians sempre hem estat davant qualsevol circumstància que ens exigira donar el millor de nosaltres mateixos. No és una cosa que siga nova, i això no pot ser monopolitzat pels uns o les altres. És patrimoni de tots i cadascún de nosaltres".

El regidor de Gent de Dénia, Mario Vidal, s'ha referit a la conveniència de tindre  "harmonia i concòrdia" a l'hora de celebrar la festa dels valencians, deixant a un costat el partidisme. Per això, ha emplaçat a tots a manter una unió dels dianenses amb la finalitat de "fer escoltar les nostres necessitats". Entre elles, ha citat el tren Dénia-Gandia, la regeneració de les platges, la seu universitària la gestió autònoma del port i la solució als problemes d'inundabilitat.

L'acte institucional s'ha desenvolupat a l'esplanada del Governador del castell, un nou emplaçament que s'ha sigut aprofitat per a realitzar visites guiada al castell.

I no ha faltat la participació de l'Agrupació Artística Musical de Dénia, que ha interpretat dues peces durant l'acte, i a més ha oferit una cercavila per la ciutat. 

Com és habitual, Dianium Dansa ha realitzat una sèrie de balls pels carrers, acompanyats pels gegants Tirant i Carmesina. 

<<< Tornar a la portada