Baleària i Axpo fan realitat el primer viatge descarbonizado d'Europa usant biometà com a combustible renovable

 Baleària y Axpo hacen realidad el primer viaje descarbonizado de Europa usando biometano como combustible renovable
  03/06/2021


Aquesta travessia ha sigut realitzada pel fast ferri Eleanor Roosevelt de Baleària en el trajecte Barcelona-Ciutadella (Menorca)

Axpo certifica l'origen renovable del biometà utilitzat en aquesta travessia pilot, que ha evitat l'emissió de més de 50 tones de CO₂ a l'atmosfera.

 

Axpo Ibèria i Baleària han marcat este dijous una nova fita en la descarbonització del transport marítim fent realitat el primer viatge pilot en un fast ferri amb combustible 100% d'origen renovable a Europa. El trajecte de 133 milles entre els ports de Barcelona i Ciutadella (Menorca) ha sigut realitzat pel vaixell Eleanor Roosevelt de Baleària, el primer fast ferri del món amb motors duals de gas natural.

L'ús del biometà com a combustible renovable en aquest trajecte ha suposat evitar l'emissió de més de 50 tones de CO₂ a l'atmosfera. Això suposa que s'ha aconseguit desplaçar un volum equivalent de combustible fòssil en el sistema gasista espanyol, fent un pas més per a la descarbonització del sistema energètic espanyol en general i del sector del transport marítim en particular.

L'Eleanor Roosevelt és el primer fast ferri del món amb motors de gas natural, que acaba d'estrenar Baleària i que habitualment opera en la ruta Dénia-Eivissa-Palma. Aquest és el vaixell almirall que exemplifica l'aposta de la companyia per la sostenibilitat i la innovació. Baleària és pionera en l'ús del gas natural i ha invertit 380 milions d'euros en una flota de nou ferries a gas natural, un combustible que redueix les emissions a l'atmosfera.

Durant el trajecte, ha tingut lloc la presentació del "XII Informe de Situació de les emissions de CO₂ en el món. Any 2019" per part de la Fundació Empresa i Clima, on es van oferir les últimes dades oficials verificats sobre la situació de les emissions de CO₂ a nivell mundial, europeu i espanyol. Al final de la presentació el president de Baleària, Adolfo Utor, ha rebut de mans d'Ignacio Soneira, director General d'Axpo Ibèria, els certificats d'origen renovable que certifiquen les emissions neutres d'aquesta travessia.

Baleària posa d'aquesta manera la primera pedra per a una total descarbonització del transport marítim de viatgers en un futur pròxim, mitjançant la utilització de combustibles d'origen renovable en els seus vaixells. Adolfo Utor ha remarcat que "és una primera experiència que realitzem de la mà d'un important partner, i que marca una nova fita en el camí que ens hem marcat cap a la descarbonització en l'horitzó del 2050, en poder utilitzar biometà com a combustible renovable. Utor ha afegit que "encara que actualment és un combustible escàs esperem que prompte puga ser accessible, tant en volum com en competitivitat" i ha posat en valor que Baleària ja ha començat a treballar amb combustibles de futur com l'hidrogen renovable o el biometà.

Per la seua part, Axpo reforça amb aquesta innovadora iniciativa la seua posició com a subministrador de GNL com a combustible marí (bunkering), utilitzant el biometà com a nova palanca en la lluita contra el canvi climàtic. "Axpo va ser el primer operador a comercialitzar biometà a Espanya en 2015 i aquest projecte llança un clar missatge sobre la nostra aposta per un futur descarbonizado energèticament gràcies a un combustible d'origen 100% renovable que contribuirà al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible marcats per Europa per a 2030", va comentar Ignacio Soneira després de la finalització de l'esdeveniment. "Des de fa ja diversos anys, Axpo Ibèria ha tancat transaccions que han tingut un impacte directe en la descarbonització del sistema energètic espanyol. Axpo Ibèria va tancar el primer acord a llarg termini de compravenda d'energia elèctrica renovable aconseguint així augmentar la capacitat instal·lada de producció solar a Espanya i, l'any passat, va tancar el primer acord de compravenda de biometà a llarg termini aconseguint així desplaçar més de 25 GWh any de gas fòssil del sistema gasista", va afegir.

Empreses i indústries de tota mena són molt conscients que les seues actuacions i decisions en relació amb el consum energètic són vitals per a aconseguir un menor ús dels combustibles fòssils i del seu paper clau en la transformació energètica. Els reptes europeus de descarbonització són molt exigents i demanden fer ús de tots els mecanismes al nostre abast. En aqueix sentit, la valoració energètica de residus a través de la seua transformació en biometà es converteix en un important aliat.

 

<<< Tornar a la portada