La redacció dels projectes dels centres d'atenció a persones amb malaltia mental ix a licitació

  •  La redacción de los proyectos de los centros de atención a personas con enfermedad mental sale a licitación
  •  La redacción de los proyectos de los centros de atención a personas con enfermedad mental sale a licitación
  24/04/2021

Encara que l'Ajuntament de Dénia no ha aprovat encara la seua adhesió al Pla Convivint, la redacció dels projectes per a la creació d'un Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM) i un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) es troba ja en fase de licitació. L'adhesió de Dénia al programa, anunciat la setmana passada per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, es produirà en el ple ordinari de la setmana que ve. Es fa així un pas més per a posar fi a un dèficit d'instal·lacions que s'arrossega des de fa molts anys a la comarca i al qual s'Ajuntaments i associacions han anat posant pegats per a atendre les necessitats del col·lectiu al qual van dirigides. Així ho ha indicat l'alcalde, Vicent Grimalt, qui ha remarcat que el pla de la Generalitat inclou també, després de molts anys d'incertesa i d'espera, la construcció d'una nova residència d'ancians, com ell ha dit, una obra difícil d'assumir per un ajuntament. 

El Pla Convivint d'infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 inclou tres projectes en els quals l'Ajuntament de Dénia porta treballant des de la passada legislatura “amb gran esforç de l'anterior regidora de Serveis Socials, Cristina Morera”, ha subratllat l'actual responsable de l'àrea, Melani Ivars. L'alcalde ha insistit que es tracta d'una de les actuacions més esperades i necessàries per a Dénia i la comarca i ha remarcat el paper que han jugat fins ara els familiars i les associacions per a suplir aqueix dèficit històric d'instal·lacions. Ha agraït al govern valencià que es posen a l'abast dels Ajuntaments fórmules similars a la del Pla Edificant per a poder escometre la construcció d'aquests centres, “que són competència de la Generalitat i ells han d'instal·lar-los”.

Melani Ivars ha explicat que tant el CEEM i el CRIS, que compartiran edifici, com la nova residència d'ancians i el centre de dia es construiran prop de la Pedrera. A esquena de l'HACLE, en la mateixa partida Santa Paula, s'instal·laran els dos primers. Ocuparan una parcel·la de 10.279 metres quadrats que l'Ajuntament va oferir a la Conselleria en el seu moment i que aquesta ha acceptat. D'això es donarà també compta en el ple de la setmana que ve.

El CRIS, segons ha dit, és un recurs prioritari i reclamat per les associacions que podrà atendre 55 persones en règim ambulatori. Entre les seues funcions estan la de potenciar l'autonomia de les persones amb malaltia mental crònica i la seua inserció social. El CEEM, per part seua, tindrà entre 20 i 40 places amb caràcter residencial. Atendrà malalts mentals crònics que no requereixen hospitalització, als qui se'ls facilitara allotjament, rehabilitació, tractament especialitzat, suport psicològic i integració, entre altres coses. Tant en un cas com en l'altre, el seu objectiu és millorar la qualitat de vida dels usuaris i implicar també les famílies en el procés de rehabilitació. 

 

 

Quatre mil metres quadrats per a la nova residència 

 

Més d'un any de llista d'espera en Santa Llúcia

 

La nova residència d'ancians i el centre de dia, El tercer dels projectes de Dénia en el Pla Convivint, es construirien prop de la Pedrera, en el Carrer Apol•el. Es tracta d'una parcel·la municipal d'uns 4.000 metres quadrats. Els terrenys, que reben la qualificació d'ús terciari, seran cedits a la Generalitat per a construir l'edifici. Per les condicions d'aprofitament de la parcel·la, aquest podria tindre 4 plantes amb, almenys, 140 places residencials i altres 20 places per al centre de dia.

La regidora de Polítiques del Major, Elisabet Cardona, ha explicat que l'Ajuntament porta ja anys treballant en aquest assumpte i que aportarà una memòria valorada sobre la demanda de places i les necessitats actuals que inclou també la possibilitat de situar la nova residència en l'emplaçament indicat. Cardona ha insistit que la segona residència és “una qüestió prioritària” donada l'escassetat de places en l'actual, de gestió municipal i on la llista d'espera, que s'ha reduït bastant, oscil·la entre any i any i mig. Així mateix, ha remarcat que un 20% de la població de Dénia és major de 65 anys. 

L'alcalde s'ha referit també a la gestió de la residència Santa Llúcia, una de les poques de titularitat municipal. Ha manifestat que la seua intenció és que la Conselleria, que és la que té les competències en la matèria, es faça càrrec d'ella així com del nou centre de majors.

El dèficit de la residència d'ancians Santa Llúcia és de prop d'1.200.000 euros, quantitat que cobreixen les arques municipals. A conseqüència de la COVID-19, el pressupost inicial destinat a Santa Llúcia es va incrementar l'any passat en 200.000 euros per a la compra de material de protecció i reforç del personal. En 2021, el pressupost total de la residència s'ha augmentat un 5% i és de 3,1 milions d'euros.

<<< Tornar a la portada