Ramón de Cárdenas guanya un concurs artístic a Finestrat 

  •  Ramón de Cárdenas gana un concurso artístico en Finestrat
  •  Ramón de Cárdenas gana un concurso artístico en Finestrat
  13/08/2022

 

Tres trampolins com a metàfora de la incertesa davant el futur professional

 

Integrar l'art en l'escena urbana i fer costat als joves talents és l'objectiu del concurs FAP-Finestrat Art Públic, dirigit a artistes en actiu i també a estudiants de grau o màster en la Facultat de Belles arts d'Altea. El vencedor en aquesta segona modalitat ha sigut enguany el dianense Ramón de Cárdenas Olivares, amb una obra concebuda com a metàfora de la incertesa professional a la qual s'enfronta una generació, la dels estudiants de Belles arts, en fer el salt a la vida laboral. El projecte guanyador presentat per aquest jove estudiant porta per títol Trampolí i comporta una intervenció artística en tres espais públics del municipi.

A l'hora de presentar les propostes, l'Ajuntament de Finestrat suggeria diversos llocs públics on realitzar les intervencions. Ramón de Cárdenas va triar el Museu de Finestrat, el carrer La Sorda en la zona del Castell i la Plaça de la Unió Europea. L'eix del seu projecte és un trampolí situat en cadascun d'aquests espais. Es va concebre amb la idea que la peça fora visible des de diversos punts del municipi, que l'escala humane en relació a ella fora real i que ocupara un lloc inaccessible i segur per al ciutadà. Els tres espais triats per l'artista reuneixen aquestes condicions, permeten l'ancoratge de la peça, que es realitzarà en fusta.

La intervenció no sols s'adapta a les bases sinó que l'artista, amb els tres espais triats, crea un recorregut artístic per part del visitant. Ara bé, poden ocórrer dues coses: que el visitant no conega la seua ubicació exacta, aconseguint per tant l'artista crear una incertesa en part buscada; o que, en canvi, que conega les localitzacions i es faça una visita de forma ordenada. Explica Ramón de Cárdenas que el trampolí “pretén funcionar com a metàfora de la incertesa professional d'una generació, més concretament dels estudiants de Belles arts”. Perquè fer el salt a la vida professional no és fàcil.

Les bases del concurs establien que els autors dels projectes seleccionats han de desenvolupar una activitat pública i participativa a Finestrat relacionada amb la temàtica de la seua proposta. Ramón de Cárdenas proposava en el seu projecte un taller didàctic en el qual es posarà l'accent en el joc d'escales i en la part conceptual del projecte. En ell s'explicarà conceptualment la instal·lació, el perquè de la proposta, els referents i la importància d'intervindre en l'espai públic mitjançant obres d'art. Es plantejarà la possibilitat de triar un altre element que puga servir per a la realització d'aquesta instal·lació a Finestrat utilitzant altres conceptes. “Cada alumne o participant triarà un element i podrà desenvolupar-lo mitjançant dibuixos, croquis i fins i tot maquetes”, segons s'indica en la proposta. Es tractaria per tant d'un taller didàctic de dibuixar, mesurar, escalar, tallar, pegar…

D'acord amb les bases del concurs, els artistes seleccionats participaran en una trobada, presentació o col·loqui públic en el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA).

La segona edició del FAP-Finestrat Art Públic ha comptat amb el suport de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el Museu d'Art Contemporani d'Alacant. En aquesta ocasió, es van presentar un total de 27 projectes. Les obres guanyadores s'instal·laran el mes d'octubre. En el cas de la qual ens ocupa, es podrà visitar fent un agradable passeig pel municipi. Tal vegada sense la certesa per part del visitant de saber amb exactitud com localitzar cada trampolí i arriscar-se a donar amb ells o tal vegada no. Qui sap.

.

<<< Tornar a la portada