SOS Moraira denuncia la regeneració de la platja del Portet amb terra de pedrera

 SOS Moraira denuncia la regeneración de la playa del Portet con tierra de cantera
  19/08/2017

S Moraira denuncia la regeneració de la platja del Portet amb terra de pedrera

El gruix de la sorra és legal i la posidònia oceànica no ha estat afectada, segons els informes tècnics

SOS Moraira ha portat als tribunals la regeneració de la platja del Portet. Aquesta entitat ha presentat al jutjat de Dénia una denúncia per dos presumptes delictes, un mediambiental i un altre de prevaricació urbanística. Els fets es remunten a març quan Costes va abocar 8.000 tones de terra de pedrera per recuperar la platja després dels temporals. Les conseqüències d'aquesta actuació han canviat la fesomia de la platja, segons la seva versió, i les seves aigües han passat del turquesa al marró i la fina sorra és ara graveta.
La denúncia de SOS Moraira és contra la cap del servei provincial de Costes, Rosa dels Rius, l'alcalde, Carles Linares, i la regidora de Medi Ambient i Platges, Neus Rodríguez. Al seu entendre, no era necessària la regeneració de la platja perquè els temporals no van provocar danys de tanta intensitat com en altres platges. No obstant això, l'Ajuntament de Teulada va sol·licitar la inclusió del Portet en el Pla Especial Litoral. SOS Moraira sosté que "la intenció és convertir una cala natural en una platja urbana".
Un altre dels punts de la denúncia es refereix als danys que la regeneració de la platja ha provocat en els fons marins i, més concretament, en les praderies de posidònia oceànica. Els abocaments, segons la seva versió, es van realitzar tot que no estava finalitzat un estudi científic de dinàmica litoral per ampliar la platja 50 metres mar endins.

INFORMES TÈCNICS FAVORABLES

L'equip de govern ha emès un comunicat en el qual explica que l'actuació al Portet es va realitzar a partir d'un decret de la Secretària d'Estat de Medi Ambient perquè les platges no són de competència municipal. Per recuperar el perfil de la platja es van abocar 7.000 tones de terra d'una pedrera "amb una granometría que estava dins dels paràmetres autoritzables i no incomplia el 5% de l'màxims de fins en la seva composició", segons es va comunicar des de la Direcció General de costes.
Sobre l'afecció de la regeneració en la praderia de posidònia oceànica, fonts municipals asseguren que "s'acaba de rebre l'últim informe corresponent al primer trimestre i assenyala que no hi ha hagut cap afecció per l'aportació de sorra". Sí s'adverteix un petit percentatge de massa morta a causa dels ancoratges de les embarcacions i Costes ha autoritzat la instal·lació de boies d'ancoratge ecològic.
És cert que la sorra té una granometría més gran que la que hi havia abans i pot resultar "una mica incòmoda", assegura el comunicat, però "Costes ha explicat que amb el temps es va a anar diluint el gruix pel mateix efecte de la dinàmica del litoral ". El color marró de l'aigua va ser conseqüència, segons indiquen, de l'arrossegament de materials sòlids que baixaven pel barranc que desemboca al mar.
Els responsables municipals "estan tranquils" perquè "l'ajuntament no ha realitzat en aquest procés cap tipus d'actuació i confiem en tot moment en el criteri i bon fer dels tècnics i altre personal del Ministeri de Medi Ambient, que són els responsables i coneixedors de les actuacions al litoral".

 

<<< Tornar a la portada