Alcalalí Sense Flor, el títol del programa lúdic i cultural d'aquesta edició per a denunciar la desaparició dels ametlers

Alcalalí Sense Flor, el título del programa lúdico y cultural de esta edición para denunciar la desaparición de los almendros
  25/01/2022
Les successives campanyes d'erradicació de la Xileya estan acabant amb bancals sencers i en plena producció

El festival lúdic i cultural que cada any programa l'Ajuntament d'Alcalalí per al mes de febrer, i que estrenarà la seua sisena edició, es presenta més reivindicatiu que mai. Sota el títol Alcalalí Sense Flor (fins ara era Alcalalí en Flor), la iniciativa adquireix un caràcter reivindicatiu i de protesta davant les successives campanyes d'erradicació de la Xileya que la Generalitat Valenciana ve executant en els últims quatre anys i que ha tingut “conseqüències nefastes per a Alcalalí” i altres poblacions de l'interior. “Desenes i desenes de bancals d'ametlers en plena producció han sigut arrancats i els arbres triturats, agreujat enormement la situació, ja de per si mateix molt fràgil, del sector agrícola”, denuncien des d'aquest municipi que des de sempre ha vist realçat el seu valor paisatgístic en l'etapa de floració dels ametlers. “Un senyal d'identitat dels nostres veïns i veïnes que generació a generació han custodiat el territori”, es lamenten.
    Però el títol enllaça amb el lema que “a Alcalalí no ens rendim” i resistiran amb aquest programa amb el qual “volem reivindicar el nostre cultiu més emblemàtic, homenatjar el treball dels nostres agricultors i apostar pel respecte al territori”.

PROGRAMA D'ACTIVITATS

    Reivindicacions a part, el programa es desenvoluparà del 5 al 20 de febrer amb activitats de tota mena i per a tots els gustos. En el primer cap de setmana hi haurà la Marató Fotogràfica. També la història té un buit en la programació, amb les visites a la Torre Medieval i al Museu Etnològic, que estaran oberts al públic amb dues exposicions: "*Aleshores, llavors" i "Exposició Urbana".
    "Aleshores, llavors" és una mostra expositiva de l'artista local Laura López Chesa, en la qual es descriu l'ametler d'una manera conceptual i metafòrica, i en la qual apareixen veure representades les fases vitals d'aquest arbre com una al·legoria al cicle de la vida.
    Amb la “Exposició Urbana” es tracta d'omplir els carrers d'Alcalalí de flor. L'exposició proposa un recorregut circular de fotografies participants en les últimes edicions de la Marató Fotogràfica. 
    D'altra banda, durant tota la campanya hi haurà cinc rutes tematizades de diferent dificultat. 

foto Concepción Roselló

<<< Tornar a la portada