Alicia Giménez Bartlett rebrà el premi La Criminala de Xàbia

Alicia Giménez Bartlett recibirá el premio La Criminala  de Xàbia
  26/10/2022

L'escriptora Alicia Jiménez Bartlett és el cap del cartell de la cinquena edició de Xàbia Negra i rebrà el premi La Criminala per la seua dilatada trajectòria literària. La creadora de Petra Delicat porta publicades 24 novel·les, a més de 2 assajos, i ha rebut una desena de premis literaris, entre ells el Premi Planeta 2015 per Homes nus. La presidenta és la seua última novel·la, publicada aquest mateix any, que se submergeix en les clavegueres de la corrupció política valenciana a través d'un personatge que guarda grans paral·lelismes amb Rita Barberá, exalcaldesa de València morta estranyes circumstàncies en 2016.

Giménez Bartlett rebrà el premi La Criminala el diumenge 6 de novembre al matí i tindrà la seua trobada amb els lectors el dissabte 5 a les 20 hores. Li acompanyarà el valencià Salva Alemany, autor de quatre novel·les. L'última d'elles, Lapsus, està inspirada en la vida real i narra la història d'un sacerdot ficat a traficant de drogues.

Mónica Rouanet, Jerónimo Tristante i Blas Ruiz Grau seran els novel·listes encarregats d'analitzar la mescla d'elements necessària per a escriure un bon thriller o una bona novel·la negra el divendres a les 20 hores en la trobada titulada Tira llenya al foc. Ells ho han fet en els seus últims lliuraments: Gens important, (Mónica Rouanet), La vall de les ombres (Jerónimo Tristante) i El conte del llop (Blas Ruiz Grau). També participaran en el vermut literari del dissabte al matí.

La cinquena edició de Xàbia Negra ens donarà l'oportunitat de conéixer el treball de dues parelles d'escriptors que han sigut capaços de produir diverses novel·les a dues mans. Es tracta de Vicente Garrido i Nieves Abarca, que fa deu anys van debutar en la ficció amb la novel·la Crims Exquisits, i l'efemèride dels quals celebra aquest festival amb una conversa entre tots dos autors. També coneixerem el treball conjunt de Jordi Colonques i Joan Canela, que en 2022 han publicat la seua segona novel·la a l'alimón: Monumental, ambientada en la festa de les falles.

A més del conegut assassinat de la Criminala, que dona nom al premi d'aquest festival, hi ha altres més recents que han ocorregut a Xàbia en els últims anys, i fins i tot en aquest segle. Teresa Domínguez, cap de successos del periòdic Levante-EMV, on treballa des de fa quasi 30 anys, ens comptarà tres crims ocorreguts en el municipi de Xàbia. Una ocasió immillorable per a conéixer la crònica negra més recent de la localitat.

A més, el festival ofereix altres activitats: el divendres 4 de novembre, Blas Ruiz celebrara una trobada amb els alumnes de centres educatius de Xàbia que versaran sobre la seua obra; aqueix mateix dia, Mónica Rouanet assistirà a la Biblioteca Municipal del Centre per a protagonitzar el club de lectura de la seua última novel·la; el diumenge al matí, cinc autors participaran en la batalla d'escriptors, durant la qual hauran d'escriure una història amb diferents ingredients en tan sols quatre minuts; l'actor, narrador i rapsode diumenge Chinchilla protagonitzarà el divendres a la nit el monòleg noir Històries que conten; Key Day i Enric Crespo oferiran el dissabte a la nit un concert acústic que combina estils neo-soul, jazz, funk i reggae amb loops i multinstrumentación; i l'actriu Inma Sancho encarnarà, a través de la sessió Personatges fora de les pàgines, als protagonistes d'una novel·la sobre l'escenari. Tancarà el festival el lliurament de premis del concurs curtmetratges express, organitzat per l'Escola de Cinema Riurau.

 

<<< Tornar a la portada