Apfelstrudel, xocolate o sobrassada: gelats per a tots els paladars

  • Apfelstrudel, chocolate o sobrasada:  helados para todos los paladares
  • Apfelstrudel, chocolate o sobrasada:  helados para todos los paladares
  25/03/2023

El calendari està ple de ‘dies de’. El suaus, densos… Gelats per a tots els gelat artesà també té el seu, el gustos i tots els paladars. Alguns de 24 de març. L'Associació Nacional d'ells, els menys comercials, s'elaboren Heladeros Artesans va organitzar ahir en l'expressament per a restaurants i per a Mercat Municipal de Dénia una jornada d'esdeveniments o ocasions especials. “Hi ha coses  per a celebrar-ho i presentar el que no es poden vendre en una gelateria”, sabor de l'any a nivell europeu, triat en explica Óscar Palacio. Es refereix alspostres a base de poma que ahir va oferir amb textura de gelat el lloc del mercat.

Al capdavant d'ell es trobaven tres mestres heladeros de la comarca: Óscar Palacio, Álvaro Verdú i Marco Miquel, que és el president de l'associació.

 El sabor de 2023, designat per acompanyar algun plat en concret, com Àustria, és el de l'apfelstrudel, un conegut el de pimentó al forn. 

 Si alguna cosa tenen els nous sabors és que a uns agraden i a uns altres no. Hem vist gelats que guarden relació amb els productes de proximitat i la nostra memòria gastronòmica, però també uns altres més comercials amb sabor de xiclet o a galetes. En la degustació d'ahir, els heladeros de la Marina Alta van oferir sabors tradicionals, com el torró, la llet merengada i el xocolate, amb uns altres menys habituals. És el cas dels gelats de taronja sanguina, moniato i ametla, carabassa al forn, raïm moscatell, sobrassada, formatge de cabra, mostassa, pitahaya i fruita de la passió, aigua de València i xufa. 

 Pot sonar a atreviment, però tots tenen la seua raó de ser. N'hi ha més dolços, de sabors forts, amb un regust picant o amb un grau d'acidesa més elevat.

 Marco Miquel assenyala que no és fàcil els productes de temporada i de proximitat es fan un lloc entre els sabors clàssics introduir sabors nous. Amb el gelat d'apfelstrudel, el sabor de l'any, provarà en la seua gelateria durant una temporada per a veure quina demanda té. “Ací estem acostumats al pastís de poma, més dolça”, afig, “i tal vegada ho hem de  adaptar al gust espanyol”. Perquè la versió d'aquestes postres que es va servir ahir en el mercat va seguir la recepta vienesa, que utilitza formatge i poma golden, que li dona un toc més àcid.

 Els mestres heladeros de la Marina Alta  utilitzen cada vegada més productes de temporada i proximitat com a base de les seues creacions, alguna cosa que va remarcar i va aplaudir l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt. Va felicitar també els tres heladeros artesans de la comarca pel seu treball innovador, un esforç que -com va dir Marco Miquel- pretén crear sinergies amb els productors de la comarca. 

El nou institut d'investigació

El diputat provincial Javier Gutiérrez, que es va sumar a la jornada, va remarcar per la seua part  la tradició geladora de la província d'Alacant. Per part seua, el president de la Diputació, Javier Mazón -que també va estar ahir en el Mercat Municipal-, va remarcar el suport de la institució al sector. Mazón va incidir en què el seu suport als heladeros ha quedat palés en aquesta legislatura a través de diverses accions, com l'ajuda de 100.000 euros per a la redacció del projecte del futur Institut 

 Encara que els sabors de tota la vida són d'Investigació del Gelat Artesanal, que els que manen, sempre hi ha gent que tindrà la seua seu a Xixona, o la declaració vol deixar-se sorprendre “i a la qual li agrada del 24 de març com a Dia del Gelat a experimentar amb coses noves”, indica la Província d'Alacant, coincidint amb Álvaro Verdú. Els gelats més atrevits el Dia Europeu.

<<< Tornar a la portada