Baleària celebra els seus 25 anys d'història convertida en la naviliera líder a Espanya

  • Baleària celebra sus 25 años de historia convertida en la naviera líder en España
  • Baleària celebra sus 25 años de historia convertida en la naviera líder en España
  • Baleària celebra sus 25 años de historia convertida en la naviera líder en España
  19/01/2023

 

 Al llarg de la seua història, Baleària ha transportat 55 milions de passatgers, 13 milions de vehicles i 80 milions de metres lineals de càrrega

 

Baleària ha celebrat dijous en el seu estand de Fitur l'inici de la campanya dels seus 25 anys d'història i activitat en el sector del transport marítim de passatgers i mercaderies. La naviliera ha reunit a més de 400 representants públics i privats en un acte commemoratiu en el qual ha repassat la seua trajectòria des de la seua creació en 1998 fins a arribar a convertir-se hui dia en l'empresa líder en mobilitat marítima de passatge a Espanya. La companyia marítima compleix aquest 2023 un quart de segle sent, a més, la naviliera de referència en sostenibilitat i innovació, amb una flota de més de 30 vaixells i presència en sis països: Espanya, el Marroc, Algèria, França, els Estats Units i les Bahames. Des que va començar a operar, Baleària ha transportat 55 milions de passatgers, 13 milions de vehicles i 80 milions de metres lineals de càrrega.

 

La periodista Marta González Novo ha conduït una trobada en el qual s'ha desgranat la història de la companyia a través de diversos vídeos i una entrevista al president i accionista únic, Adolfo Utor, que fa 25 anys va liderar, al costat d'un grup de treballadors de l'extinta naviliera Flebasa, la creació de la companyia amb seu a Dénia. 

Utor ha explicat que la creació de Baleària va ser "un acte de pura supervivència, amb l'objectiu de salvar l'activitat, els llocs de treball i els interessos socials i comercials". Amb el temps, la naviliera "va concretar la seua fi transcendent, compartit per tota l'organització", que en paraules del seu president consisteix a "construir nous vaixells, obrir noves línies marítimes i millorar els serveis de transport per a contribuir al desenvolupament i progrés dels territoris".

El fundador de Baleària també ha explicat les claus de l'èxit de la companyia: "Les adversitats dels inicis van propulsar una cultura d'empresa on van arrelar l'austeritat, el compromís i el treball en equip. A més, mai hem diversificat la nostra activitat i hem reinvertit més del 90% dels nostres resultats per a facilitar el nostre creixement". No obstant això, el principal factor, des del punt de vista d'Utor, ha sigut la confiança: "Quan comencem només teníem el capital de confiança dels nostres grups d'interés. Una confiança que hem treballat dia a dia, que alimenta la nostra imatge i reputació, i que hui dia és el nostre principal actiu".

Així mateix, el president ha destacat en clau de futur que "no n'hi ha prou amb ser la naviliera líder a Espanya", ja que aspira a convertir-se en "una naviliera global, amb un model de negoci que pensa en local". "Volem ser un referent mundial en sostenibilitat i en servei al client, sent una companyia marítima capaç de contribuir amb el seu treball a la consecució dels ODS", ha subratllat.

En aquest primer acte de celebració dels 25 anys d'activitat, Baleària ha estat acompanyada per nombrosos representants dels seus grups d'interés, com a agències de viatges, proveïdors, autoritats portuàries, entitats financeres i del sector, així com de l'administració pública. En aquest sentit, han acompanyat a la naviliera la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el conseller Mobilitat i Habitatge del Govern Balear, José Marí Ribas; el director general de la Marina Mercant, Benito Nuñez; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón; senador en el Congrés dels Diputats, José Vicente Marí Bosó; i els alcaldes de Dénia i Eivissa, Vicent Grimalt i Rafa Ruiz; entre altres.

Ximo Puig ha destacat que Balèaria és fonamental per a la Comunitat Valenciana i Espanya, i ha felicitat la naviliera per unir sensibilitats: "És una empresa rellevant, un operador local amb ancoratge en el territori. La relació entre la Comunitat Valenciana i les Balears s'ha enfortit gràcies a Baleària".

Per la seua part, la ministra Diana Morant ha assenyalat que la naviliera ja va nàixer com una empresa de futur, que "ha aconseguit canviar el nostre país". A més, ha incidit en què ha sigut "fonamental per a vertebrar el territori" i l'ha assenyalada com a "exemple de com l'economia té una repercussió positiva si es fa des de l'ètica".

Baleària té previst realitzar al llarg de 2023 diversos actes en els diferents territoris en els quals opera, entre els quals destacarà un acte central de commemoració en la seua seu central a Dénia. "Aquest any més que mai volem estar prop de totes les persones que ens han ajudat a arribar fins ací, ja siguen passatgers, transportistes, proveïdors, administracions, agències de viatges... Sense la seua complicitat i confiança la nostra travessia no hauria sigut possible", ha assenyalat Adolfo Utor. 

La naviliera vol posar en valor la seua trajectòria donant veu a les persones que han participat en la seua història a través de diferents materials escrits i audiovisuals que es donaran a conéixer al llarg de l'any. A més, a través de la Fundació Baleària, s'organitzaran actes culturals com un festival de música a Dénia, i exposicions itinerants de pintura i fotografia vinculades als 25 anys de la naviliera o una escultura commemorativa en l'estació marítima de Dénia. El detall de tots els actes es podrà anar consultant en https://www.balearia.com/es/25-aniversario.

Així mateix, Baleària ha donat a conéixer la imatge corporativa que ha dissenyat per a commemorar l'efemèride de la seua creació, i que serà present en tots aquests actes corporatius, així com en les accions comercials. Es tracta d'un logo versàtil i integrador, on destaca la unió del 2 i el 5 creant una ona que transporta a la mar i representa la navegació i la unió de territoris i persones.

Gastronomia dels territoris

En finalitzar l'acte s'ha servit un coctel on diversos cuiners de l'associació balear Xefs(in) ha servit plats inspirats en els territoris on opera Baleària. Ariadna Salvador (L'Obrador Ninumá, Mallorca) ha mostrat la seua gastronomia colorista i imaginativa amb els plats Ba' lé yarho, Rumb verd i Medi terraneum. Jordi Cantó, xef de Sa Clastra (Mallorca), ha elaborat tres plats molt diferents basats en les de Balears, Carib i Estret. Iñigo Rodríguez, xef de l'Hotel Pachá (Eivissa) ha proposat 3 plats senzills reinventant els sabors de cada recepta.

 

<<< Tornar a la portada