Benissa busca gent per a crear un Club de Lectura

Benissa busca gent per a crear un Club de Lectura
  05/06/2021

Fernando Sánchez Dragó va encarregar la cançó Todo está en los libros com a sintonia de capçalera del programa de televisió Biblioteca Nacional, que va emetre Televisió Espanyola allà per la dècada dels 80 del segle passat. Ara, un altra biblioteca, la Bernat Capó de Benissa, ha engegat una campanya a fi de crear un Club de Lectura i aprofitar els llibres com a plataforma per fer amics i sociabilitzar cara a cara, de tu a tu, i no d’amagat com ocorre a través de les xarxes socials.

            La idea és bona però, alhora, tot un repte perquè el rival és molt fort i resta hores als llibres, tot i que s’ha llegit més que mai en temps de pandèmia. Per intentar-ho, que no siga, segons es desprèn de la conversa amb Vicent Gomis, responsable directe d’esta iniciativa. En la rampa de llançament s’ha optat per Carmelina Sánchez-Cutillas, escriptora de l’any 2020 -i també del 2021 arran de la pròrroga motivada per la crisis sanitària-. I la seua obra de referència, Matèria de Bretanya, un retrat de l’Altea dels anys 60 abans de l’arribada massiva de turistes i forasters.

            La proposta del Club de Lectura ha sorgit com a activitat complementària de l’exposició itinerant sobre l’obra de Sánchez-Cutillas que difon l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb Joan Borja, alteà també, com a comissari. “Tenim lectors habituals i el nostre objectiu és crear un grup, encara que siga de quatre o cinc persones, llegir el llibre i després, tots plegats, comentar-lo i compartir l’experiència lectora”, apunta Gomis.

            El Casal Cultural de Benissa va fer un primer intent de creació d’un club de lectura però no va quallar. Ara, la idea és donar-li continuïtat a esta segona temptativa amb la inclusió d’autors i obres a demanda dels “socis”. A més, Gomis ha avançat que es podria treballar al voltant de les obres guardonades amb els Premis Literaris 25 d’Abril o seguir la temàtica oberta amb Matèria de Bretanya, és a dir, el desenvolupament d’altres ciutats o pobles en els anys 60 i 70. “El club dona molt de joc i està obert a tot. Farem una campanya de difusió a través de les xarxes socials i a veure que passa”, comenta el bibliotecari benisser.

            Gomis reconeix que encara no s’ha recuperat el ritme habitual de visites a la biblioteca i la presència dels lectors i estudiants no supera, a hores d’ara, el 50 o 60%. “S’ha tardat molt a obrir de nou les portes de les biblioteques i  s’han posat molts d’entrebancs i mesures –necessàries però alhora exigents- i això ha fet que l’activitat haja minvat molt. I crec que costarà prou de recuperar”, subratlla. A més, està la plataforma E-Biblio de recursos electrònics que sembla ha vingut per a quedar-se. “A Benissa, el seu ús era residual però és cert que hem tingut moltes consultes per tramitar la contrasenya i saber-ne l´ús”, afegeix.

            La festivitat del 9 d’Octubre se celebra amb una lectura pública, amb obres com el Tirant lo Blanc i d’altres més contemporànies com ara Contes de riurau, de Pepa Guardiola, Escolta Laia. La vida rural de la Marina Alta, de Xaro Cabrera, o On ets Gigi?, de Bernat Capó. A més, al Centre de Formació de Persones Adultes s’han fet sessions de tertúlies literàries dialògiques obertes a tot el poble, amb llibres com ara Oliver Twist, de Charles Dickens, i Hamlet, de William Shakespeare. Dos exemples més del potencial dels llibres per a fer rogle i compartir pensaments i emocions.

            Ja ho saben. Si els agrada llegir, no cal res més que apuntar-se al club benisser i fer nous amics i amigues.

<<< Tornar a la portada