Benitatxell commemora el 46 aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica

Benitatxell conmemora el 46 aniversario de la proclamación de la República Árabe Sahrauí Democrątica
  26/02/2022

 

Durant tot el cap de setmana, i especialment el diumenge, la bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) onejarà en el balcó de l’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell per commemorar els 46 anys de la seua proclamació com a estat reconegut.

Es tracta d’un acte simbòlic que té com a objectiu mostrar el recolzament al poble sahrauí, que actualment està patint onades de violència per part del govern marroquí. El poble sahrauí porta vivint una tragèdia des de 1975. La seua gent acumula més de 46 anys d'exili en territoris algerians. Situat en la costa nord-oest d'Àfrica, el Sàhara Occidental és una antiga colònia espanyola que va ser annexionada pel Marroc en 1975. En 1991, una treva negociada per l'ONU va posar fi a 16 anys de violència entre el Marroc i el Front Polisario, que defensa la independència d'aquest territori.

Eixe any, el Consell de Seguretat va acordar crear la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso) com a part d'un arranjament que preveia un període de transició per a preparar la celebració d'una consulta en la qual els sahrauís triaren entre la independència i la integració amb el Marroc. Però 30 anys després, eixe referèndum segueix sense celebrar-se

Després de tres dècades de paràlisis, les tensions bèl·liques entre el Marroc i el Front Polisario han tornat a posar aquest conflicte en el mapa. Al novembre de 2020, una incursió del Marroc en un lloc fronterer desmilitaritzat va reactivar els enfrontaments. I per si no fos prou, a principis de desembre, Donald Trump va signar una declaració reconeixent la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Agermanament amb el campament ‘27 de febrero’

Seguint amb els contactes que es van iniciar el passat mes de setembre de 2021 amb la Delegació Sahrauí d'Alacant per reprendre les relacions amb el poble sahrauí, l’Ajuntament formalitzarà el proper mes de març l’agermanament amb el campament ‘27 de febrero’, situat a l’Alger. És un dels pocs campaments de refugiats sahrauís amb una alcaldessa dona.

A més, segueix en peu la campanya de recollida d’aliments per a la caravana d'ajuda humanitària, que eixirà des del port d’Alacant també el mes de març. Si algú desitja col·laborar realitzant una donació, pot escriure un correu a comunicacio@elpoblenoudebenitatxell.com. Respecte a l'alimentació, el que més es necessita és arròs, sucre, llegums (llentilles, fesols, cigrons), pastes, sardines, tonyina, oli i oli d'oliva. També aliments sense glútens per a persones celíaques. Quant a productes d'higiene, es demanda sabó, gel, xampú i bolquers per a adults. Finalment, també es pot donar material escolar de tota mena, calçat infantil i material esportiu. Des de l'organització preguen abstindre's de portar roba.

Els llaços de Benitatxell amb el poble sahrauí

Temps arrere, El Poble Nou de Benitatxell va col·laborar activament amb la causa sahrauí. Tots els estius, diverses famílies acollien a xiquets i xiquetes sahrauís a través del programa ‘Vacances en pau’, que permetia a milers de menuts dels camps de refugiats de Tinduf mitigar les seues dures condicions de vida durant els mesos d'estiu (s'arriben a aconseguir temperatures de 53 °C) i donar-los més oportunitats viatjant a diferents llocs d'Espanya. De fet, tant es van forjar els vincles, que alguns d'eixos xiquets i xiquetes que un dia van ser acollits per poblers i pobleres, viuen actualment en el municipi i han format ací les seues famílies.

<<< Tornar a la portada