Canyissos com a llenços que desperten emocions

  • Canyissos como lienzos que despiertan emociones
  • Canyissos como lienzos que despiertan emociones
  • Canyissos como lienzos que despiertan emociones
  06/03/2022

L’exposició de la Fundació Baleària toca port després d’endinsar-se en la comarca

 

Durant anys han sigut utilitzats a Porreres, un poble del Pla de Mallorca, per assecar els albercocs. Els canyissos són el testimoni d’un treball que durant dècades -entre els anys 1940 i finals del segle XX- donà suport a l’economia local. Ara, la Fundació Baleària passeja per la comarca, per les seues Llonges de la Cultura, una mostra col·lectiva amb artistes de les Illes Balears, valencians i també algun gallec, que donen nova vida al canyís com a llenç de les seues obres d’art. L’exposició, dividida en esta ocasió en dos seus, ha aterrat  a Els Magazinos i a la Torre del Rellotge d’Ondara. Dos espais que conviden a descobrir com cada autor ha fet servir un element senzill i eminentment lligat a les feines del camp com a base de la seua manifestació artística. 

Els canyissos s’omplin de color, missatges, formes i textures i adopten, com diu Gaspar Mora, regidor de Cultura de Porreres, una nova dimensió “incorporant la utilitat artística a la seva bàsica fonamental, dotant-los d’una vida nova més enllà de la funcional, gairebé perduda”. En són 53 en total i fan de l’exposició una mostra molt variada, rica i no exempta d’imaginació per transformar el canyís en una obra d’art. Alguns s’han inspirat en l’albercoc per fer les seues creacions i altres, remarca el comissari de l’exposició, Antoni Torres, “han fet volar el geni” en un obra que res té a veure amb la fruita. Totes són capaços de despertar emocions i tenen com a nexe d’unió el canyís. “Aquesta meravellosa fusta, gastada per les inclemències dels anys i del temps, que ara com tocada per una làmpada màgica cobra nova vida omplint els espais de color”, afegeix en el catàleg de la mostra. 

Els tres artistes valencians que hi participen són Ximo Canet, Empar Boix i Ana Politakis. Ells comparteixen sala amb artistes de Porreres, altres de les Balears i gallecs.

Després d’haver visitat Pedreguer i El Verger, Canyissos creuarà de nou el Mediterrani per fer parada a Eivissa. Abans que abandone la comarca, caldrà visitar-la. En la Sala El Taller Turia de Els Magazinos i en la Torre del Rellotge d’Ondara estarà fins el 27 de març.

<<< Tornar a la portada