Com ser celíac sense deixar de gaudir de la vida

Cómo ser celíaco sin dejar de disfrutar de la vida
  21/05/2022

 

 

La compra de productes sense glútens encareix en 845 euros la cistella anual de la compra 

 

Maig és el mes del celíac. En el calendari d'efemèrides internacionals veurem marcat el 5 de maig com el dia de la celiaquia, o tal vegada el 16. A Espanya se celebra el dia nacional de la malaltia celíaca el 27 de maig. Triem la data que vulguem. En totes elles es reivindiquen els drets de les persones a les quals se li ha diagnosticat aquesta patologia a portar una vida digna, sense limitacions en les relacions socials, amb seguretat a l'hora de menjar fora de casa, facilitats per a viatjar, una atenció mèdica adequada i específica i sense la necessitat de veure com s'encareix de manera desproporcionada la seua cistella de la compra. Conviure amb la celiaquia és cada vegada menys difícil, si bé encara queda molt camí per aplanar.

El 7% de la població espanyola és celíaca o sensible al gluten, cosa que significa que per a uns tres milions de persones a Espanya menjar o sopar fora de casa -ja siga en un restaurant o a la casa de familiars o amics- és un repte, perquè no sempre és segur. No n'hi ha prou que s'oferisquen opcions sense glútens -que n'hi ha en alguns establiments, i afortunadament per a aquest col·lectiu cada vegada més- sinó que cal tindre molt de compte amb la contaminació creuada. En el cas de la persona a la qual se li ha diagnosticat una celiaquia, cal cuidar l'ús de coberts, plats, safates i altres utensilis evitant aquells que hagen estat en contacte amb aliments que contenen glútens, fins i tot el banc de la cuina o l'oli de la fregidora.

Si parlem d'aliments sense glútens, alerta de nou! Cal fixar-se bé en l'etiquetatge i triar aquells que especifiquen que no contenen glútens o porten el signe de l'espiga barrada. També tindre present que a vegades, no sempre, uns altres que donem per descomptat que no ho porten -com a colorants, salses, embotits o congelats- poden contindre-ho. Els més segurs, els productes frescos i sense processar, que són a més els més saludables. Davant qualsevol dubte, es pot consultar també si el producte està registrat com a apte en la llista d'aliments sense gluten editada per Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE).

Anar al supermercat a la recerca de productes sense glútens ha deixat de ser un problema, com ocorria no fa tant. Són ja alguns els productes habituals en la cistella de la compra que indiquen si contenen gluten o traces i molts establiments tenen seccions específiques Sense Glútens per als qui pateixen aquesta patologia, amb aliments en els quals se substitueixen els cereals amb glútens per uns altres. Ull si omplim el carro amb aquests productes: l'import de la compra no serà el mateix, una qüestió contra la qual lluiten les associacions de celíacs des de fa temps per considerar injust que s'haja de pagar més per aliments bàsics. 

L'informe anual de preus de la FACE de 2022 revela que en una família on un dels seus membres patisca malaltia celíaca tindrà un augment en la despesa destinada a l'adquisició de la cistella de la compra de 17,61€ a la setmana, 70,43 € al mes i de 845,20 € a l'any en relació amb altres consumidors. Presa com a referència aliments de consum habitual (pa, macarrons, galetes, pizza…) i apunta que si en la mateixa família hi ha més d'un celíac -cas bastant probable en tractar-se d'una malaltia amb un alt component genètic- la despesa encara és major.

Una altra dada significativa que trau a la llum l'informe: els productes específics amb major diferència de preu en comparació amb els productes amb glútens són en 2022 el pa torrat, el pa ratllat i la farina de panificació, productes de consum habitual. 

QÜESTIÓ DE SEGURETAT

L'associació catalana de celíacs donava a conéixer aquesta setmana un estudi que indica que només l'1% dels restaurants registrats a Catalunya és apte per a les persones que pateixen la malaltia. L'estudi adverteix a més que més del 80% dels establiments catalans que ofereixen menjar sense gluten incompleixen la normativa de la Unió Europea sobre la informació alimentària per al consumidor. Servisca aquest exemple com a reflex del que pot estar ocorrent en altres llocs. I és que la qüestió de la celiaquia, malgrat estar en joc la seguretat i la salut de les persones, no es pren prou de debò. 

La malaltia celíaca la provoquen el gluten -una proteïna amorfa que es troba en la llavor de cereals, com el blat, l'ordi, el ségol, el triticale o l'espelta - i les prolaminas associades, normalment en persones genèticament predisposades. Afecta principalment a l'aparell digestiu, però pot també veure's afectat qualsevol altre sistema del cos. En el seu desenvolupament -en alguns casos en edat adulta o madura- intervé el sistema immunològic. Davant la ingesta de gluten, les defenses reaccionen danyant la mucositat de l'intestí i destruint les vellositats intestinals encarregades d'absorbir els nutrients. Així, pot produir-nos problemes digestius o extradigestivos, com recorda l'Associació de Celíacs de la Comunitat Valenciana (ACECOVA), fins i tot sense símptomes, i ser diagnosticada a través de malalties associades com a diabetis, dermatitis, artritis o intolerància a la lactosa.

L'únic tractament eficaç, capaç de fer desaparéixer els símptomes i afavorir la recuperació de les vellositats intestinals, és una dieta sense gluten. I això és per a tota la vida.

Tant FACE com ACECOVA, i altres associacions, disposen de llistes d'aliments, restaurants, fleques, hotels i altres establiments segurs per a celíacs, que en alguns casos es poden consultar també a través d'una APP.

Per a un celíac no és fàcil eixir de casa. I menys anar a un país desconegut on no sap el que es trobarà. Viatjar, ja siga per oci o per treball, participar en un intercanvi d'estudiants o estudiar idiomes a l'estranger són reptes als quals s'enfronta habitualment. Per això, és convenient seguir les recomanacions i orientacions de les associacions a l'hora de fer front a aquestes situacions. Aconsellen buscar i consultar sempre amb l'associació del lloc al qual es desplaçarà i recorden que alguns mitjans de transport, com els avions, preparen menús per a celíacs.

Ser celíac no ha de ser un problema ni un impediment per a continuar socialitzant-nos i gaudint de la vida. I cada vegada, amb una societat més conscienciada, ho és menys.

 

<<< Tornar a la portada