Compositores valencianes: les grans desconegudes

  • Compositores valencianes: les grans desconegudes
  • Compositores valencianes: les grans desconegudes
  02/05/2021

L’Agrupació Artística Musical de Dénia exposarà en les instal·lacions de l’Escola de Música Manuel Lattur durant una setmana una mostra dedicada a les dones compositores valencianes. Amb il·lustracions de Carla Fuentes, l’exposició pretén difondre el paper femení en la música valenciana i la labor de dones que han passat desapercebudes i Són desconegudes pel gran públic.

            Les Nostres Compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes va ser llençada per Presidència de la Generalitat Valenciana en 2020 amb motiu de la Setmana de la Música. Gestionada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), havia d’arribar a Dénia en el mes de novembre. La pandèmia va fer variar el calendari i arriba ara a lo comarca. S’inclou dins el projecte La Música i les Dones que l’Agrupació Artística Musical de Dénia va posar en marxa l’any passat i que continua desenvolupant-se en 2021.

            La recopila la trajectòria de creadores com l'esclava Hind; les germanes Francisca, Ambrosia i María Luisa Pitarch, que componia en el convent en el segle XIX; María Carbonell García, la subpriora que componia música profana; o Lola Vitòria Tarruella, la compositora amb dots esotèrics que va ser empresonada durant la Guerra Civil per les milícies republicanes. Així mateix, estes dones comparteixen espai amb altres com la pegolina Dolores Sendra, compositora de l’Himne a Pego i pionera en la investigació de la música popular; Lolita Soriano, creadora del primer himne del València C.F., desconeguda per la gran majoria dels socis del club; Ethelvina Ofelia Raga Selma, pianista de cinema mut; la gran compositora Matilde Salvador Segarra, María Luisa Campos Cutayar, que va compondre una sonata per a la VI Flota Americana; o Carmen Verdú Esparza, compositora de les persones sordes, entre moltes altres més, al costat de joves promeses del segle XXI. L’exposició es complementa amb la publicació del llibre Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes, obra de Raquel Lacruz.

Visites: del dimecres 5 al dimecres 11 de maig en el local de la banda de Dénia.

 

¡Suscríbete!