Dos reptes mediambientals del socialistes de Dénia: Integrar la naturalesa a la ciutat i continuar reduint la petjada ecològica

Dos retos medioambientales de los socialistas de Dénia: Integrar la naturaleza en la ciudad y seguir reduciendo la huella ecológica
  10/05/2023

El programa electoral dels socialistes ha incorporat dos grans reptes de caràcter mediambiental: integrar la naturalesa a la ciutat i continuar reduint la petjada ecològica. Tal com ha manifestat la número dos de la candidatura, Maria Josep Ripoll, des de fa huit anys el govern socialista està impulsant que Dénia siga “una ciutat més verda i més per a les persones, que és una ciutat també més sostenible”.

Marta Gascó, una de les cares noves de la llista i participant activa en les reunions sectorials que es van celebrar per a la redacció del programa, ha explicat que “la idea que vaig voler transmetre en les sectorials de medi ambient, i que s'ha recollit en el programa, és que mirant a les grans capitals mundials que són pioneres en aquest àmbit, com Berlín, Barcelona, París o Nova York, podem veure com el camí és integrar la naturalesa a les ciutats de manera que coexistisquen i puguem gaudir dels beneficis que la naturalesa ens aporta”. En aquesta línia, el PSPV proposa fer de Dénia una ciutat 'Bird Friendly', perquè els ocells autòctons ajuden al control de plagues i a la pol·linització, i crear xicotetes àrees de biodiversitat, “com al parc del riu Túria de València, per exemple en el Bosc de Diana, que serà el gran pulmó verd de Dénia”. 

Altres mesures pretenen donar continuïtat a les quals ja s'han posat en marxa des del govern municipal socialista per a reduir les emissions contaminants i millorar l'eficiència i l'estalvi energètic. En aquest apartat s'inclou fomentar la implantació de plaques solars, donant informació i assessorament per a obtindre subvencions; les instal·lacions d'autoconsum en edificis municipals, crear instal·lacions fotovoltaiques en la zona del trinquet i en el pavelló de Joan Fuster; i ampliar el programa 50/50 a més col·legis de la ciutat per a implicar els més xicotets en l'estalvi energètic. Així mateix, el PSPV vol afavorir la transició ecològica també en el sector empresarial.

L'impuls de l'ús de la bicicleta és de gran importància per als socialistes amb la finalitat de caminar cap a “una Dénia amb menys fums i més saludable”. Sobre aquest tema, es planteja crear la Zona 30 al voltant del nucli urbà, entre la Ronda dels Muralles i l'avinguda Joan Fuster i espais especials per a bicis en zones semafòriques per a garantir la seguretat dels ciclistes. A més, es treballarà en l'ordenació i adaptació dels carrils bici i l'ampliació del nombre de pàrquings per a bicicletes.

D'altra banda, Maria Josep Ripoll ha destacat que la contractació de l'empresa de serveis energètics és “un dels grans assoliments de l'actual legislatura en matèria de transició ecològica”. Segons ha informat, “ja s'ha dut a terme la substitució d'un 40% dels 5.500 fanals de l'enllumenat exterior per a dotar-les de tecnologia LED i per fi s'han pogut arreglar, amb un sistema modern, els fanals solars de la zona del Montgó i incrementar la il·luminació en la carretera dels Marines”.

L'estalvi previst en matèria de consum, quan es complete la renovació de l'enllumenat públic, és del 70%. També s'aconseguirà reduir un 25% en el consum elèctric dels edificis municipals i un 10% el consum tèrmic de les instal·lacions municipals.

Ripoll ha detallat altres accions realitzades durant els últims quatre anys de govern socialista, com el nou contracte de neteja urbana i recollida de residus i la creació de l'Oficina del Clavegueram per a regularitzar la xarxa en Els Gires i el Montgó, que ja ha aconseguit la connexió de 91 habitatges a la xarxa pública i l'inici de les obres d'altres 433.

Segons la candidata socialista, “Dénia ara és una ciutat més verda”, ja que s'han plantat una una mitjana de 100 arbres a l'any. I també s'ha mostrat satisfeta per la gestió sostenible de les platges. Ha comentat que “la seua neteja i manteniment, en equilibri amb projectes com l'abalisament i restauració de dunes o les barreres de posidònia a l'hivern, han merescut que totes les platges de Dénia reben el distintiu SICTED de qualitat dels serveis turístics”.

En matèria de prevenció d'incendis ha destacat la instal·lació d'11 hidrants en el Montgó, amb una inversió de 44.000 €, que durant aquest 2023 s'ampliaran fins als 22 punts d'aigua.

 

ripoll

<<< Tornar a la portada