L'acte del 9 d’Octubre se celebra enguany al castell de Dénia i dona veu als portaveus municipals

El acto del 9'Octubre se celebra este año en el castillo de Dénia y da voz a los portavoces municipales
  22/09/2021

Hi haurà mascletà nocturna, teatre infantil i cercavila amb la Banda i Dianium Dansa 

S’acosta un pont de música en valencià amb Zoo, Xavi Sarrià i grups de la comarca

 

L’acte oficial del 9 d’Octubre canvia de nou enguany d’emplaçament a Dénia. Ni la Plaça Jaume I ni l’Ajuntament. La commemoració del Dia dels Valencians es farà a l’esplanada del Palau del Governador del Castell “per raons de control i limitació de l’aforament” -segons s’informa des del govern municipal- enmig una situació marcada encara per la pandèmia. Com a novetat, en l’acte es dona veu als portaveus dels grups polítics amb representació municipal i, en acabar, s’organitza una visita guiada per la fortalesa per a tots els assistents. Cal inscriure’s telefonant al Museu Etnològic: 966 420 260.

Les activitats del castell s’han programat a patir de les 10.30 hores i comptaran també amb la presència de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, que interpretarà un parell de peces. Junta amb l’alcalde, Vicent Grimalt, els portaveus municipals (M. Josep Ripoll, del PSPV-PSOE; Rafa Carrió, de Compromís; María Mut, del Partit Popular; Susana Mut, de Ciudadanos; i Mario Vidal, de Gent de Dénia) parlaran de la significació del 9 d'Octubre per a cada un d'ells, des del vessant personal i ideològic, amb la voluntat de llançar a la ciutadania un missatge "d'esperança, solidaritat, diversitat i tolerància, els valors que ens han permés, com a societat, avançar-hi en aquesta crisi inesperada i els que ens han de facilitar l'eixida", explica la nota informativa dels actes.

Però la commemoració s’allargarà durant tot el pont amb cites musicals, teatrals i de divulgació històrica per a gran i menuts.

El dissabte 9 d'Octubre tornaran als carrers de Dénia l'Agrupació Artística Musical i Dianium Dansa, que recorreran la ciutat perquè la celebració arribe a tots els punts però evitant les aglomeracions de públic.

ACTUACIONS A TORRECREMADA

La música en valencià serà també protagonista de la commemoració. Els dies 9, 10 i 11, l'esplanada de Torrecremada acollirà les actuacions de Xavi Sarrià (el 9, a les 20.30 h), els grups de la comarca Tremp, Ferretería Rosario i Arsènic (el diumenge 10, a les 19 h.) i el concert de Maluks i Zoo (dilluns 11, a les 21 h). Les entrades per a aquesta darrera actuació ja estan esgotades donat que bona part de la taquilla va ser venuda en juliol, data prevista inicialment per al concert. Les invitacions per a les dos altres cites poden reservar-se a www.notikumi.com

La nit del 9 també s'ha programat una 'mascletà' nocturna, a les 22.15 h. I per als més menuts, dos propostes teatrals al Centre Social Plàstic-tic-tic!, a les 17.30 el dissabte 9, i Horta. Recuperem els valors arrelats a la terra i els costums valencians, amb dos funcions, a les 11 i a les 12.30 h, el dimarts 12.

DÉNIA I ELS FURS

La divulgació històrica dels fets que expliquen la commemoració de 9 d'Octubre com a Dia dels Valencians i les Valencianes es materialitza en el cicle de conferències i visites guiades dedicat enguany a Dénia, descobrir els Furs. La història de les lleis i les institucions valencianes. Entre el 2 i el 17 d'octubre es desenvoluparan una sèrie d'activitats que, de la mà d'experts, ens descobriran els paisatges i assentaments mudéjars i moriscos del temps dels Furs, el poblament andalusí del castell de Segària o com va ser el naixement de les viles i els Furs valencians i la relació amb el posterior estatut d’autonomia.

Subscriu-te!