L'Alzheimer afecta a més del 30% de persones majors de 90 anys

El Alzhéimer afecta a más del 30% de personas mayores de 90 años
  20/09/2021

L'Hospital de Dénia disposa d'una consulta específica per a tractar demències neurodegeneratives

 

Coincidint amb el dia mundial de l'Alzheimer l'Hospital de Dénia llança una campanya per a informar i conscienciar a la població sobre la malaltia, les mesures de prevenció i la importància d'un diagnòstic precoç. L'Alzheimer afecta a més del 30% de persones majors de 90 anys. És la principal causa de demència i la seua incidència i prevalença va en augment. 

Actualment, a Espanya hi ha aproximadament 600.000 casos de persones amb Alzheimer i es calcula que l'any 2050 seran més d'1.000.000. L'augment de casos és tan notori que l'Hospital de Dénia disposa d'una consulta setmanal específica per a tractar demències neurodegeneratives. 

Segons el cap de Neurologia de l'Hospital de Dénia, el Dr. Alejandro García, els motius principals pels quals la malaltia d'Alzheimer és cada vegada més freqüent estan en relació amb la major esperança de vida de la població, un millor seguiment d'aquesta mena de pacients i els avanços de les proves diagnòstiques que s'ha experimentat en els últims anys.

Es tracta d'una malaltia associada a l'edat i a altres factors genètics, ambientals i de risc, com són: la diabetis, el sobrepés, el tabac, l'alcohol i un baix nivell cultural. 

El Dr. García, assenyala la importància d'un diagnòstic precoç per a posar en marxa els processos terapèutics necessaris per a les persones afectades. Així mateix, insisteix que la millor manera de previndre la malaltia és portar un estil de vida saludable i previndre els factors de risc associats a la salut cardiovascular. Per a això recomana: 

Exercici físic: eixir a caminar, fer bicicleta, nadar, ioga o qualsevol altre esport, preferiblement a l'aire lliure. 

Estimulació cognitiva: llegir, escriure, fer passatemps i fins i tot mirar la televisió per a tindre una reserva cognitiva. 

Evitar els factors de risc modificables: l'obesitat, el tabac o el consum d'alcohol i el control de malalties cròniques com la diabetis o la hipertensió. 

Alimentació equilibrada i saludable rica en àcids grassos saludables com l'omega 3 o els que provenen de l'oli d'oliva. 

AVANÇOS EN RELACIÓ A l'ALZHEIMER 

Malgrat que s'ha avançat molt en el diagnòstic, el tractament continua sent molt similar al de fa aproximadament 15 anys. Actualment es pot, fins i tot, arribar a diagnosticar casos de pacients que encara no tenen símptomes, mitjançant algunes proves com són la punció lumbar o la medicina nuclear. No obstant això, en l'actualitat, no existeix cap tractament disponible que puga detindre la deterioració cognitiva. 

No obstant això, existeixen nombroses investigacions dirigides a esbrinar com eliminar la proteïna beta-amiloide en el cervell de pacients que es troben en l'etapa inicial de la malaltia. Com que s'ha demostrat que aquesta substància es deposita en grans quantitats en el cervell de persones amb Alzheimer. Fins hui, els resultats dels assajos clínics amb medicaments no són concloents. Encara que alguns fàrmacs han aconseguit dissoldre la proteïna amiloide, no han pogut frenar l'evolució de la malaltia i els seus símptomes. 

 

<<< Tornar a la portada