L'art de robar quadres

  • El arte de robar cuadros
  • El arte de robar cuadros
  • El arte de robar cuadros
  • El arte de robar cuadros
  • El arte de robar cuadros
  15/05/2021

 

El Taller d’Ivars de Benissa acull obres de Goya, Andy Warhol, Van Gogh… reinterpretades

La jove de la perla, de Johannes Vermeer, La guapa nua, de Goya, o El jardí de les delícies, del Bosco, són obres referents en el món de l'art. Totes elles, i moltes més, estan en el Centre d’Art Taller d’Ivars de Benissa. El Grup d'Artistes de Benissa (GAB) ha convidat a l'alumnat de dibuix artístic de l'Institut Josep Iborra a “robar” obres dels seus artistes preferits i reinterpretar-les, és a dir, fer-les seues i crear una peça nova, pròpia. El resultat és una mostra sorprenent, atrevida i plena d'imaginació, en la qual artistes locals i novells mostren la seua capacitat creativa.

L'elecció de l'artista al qual robar era lliure i la nòmina inclou -a més dels tres citats- èpoques, estils i tendències diversos amb Andy Warhol, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Botticeli, Monet, Dalí, Lichenstein, Giacometti, Velázquez, Frida Cale, Munch, contemporanis com Antonio López o Joan Castejón i el benisero Jaime Grimalt. I les tècniques també són d'allò més variades i et pots trobar de tot, des de grafit i acrílics fins a collage, uns pantalons vaquers o unes mitjanes.

Els onze integrants del GAB han fet una obra conjunta versionant el Jardí de les Delícies del Bosco, amb un vídeo en el qual cadascun d'ells explica el que li suggereix el quadre. Hi ha un cas curiós, amb dues versions totalment diferents de la Gioconda o Mona Lisa, de Da Vinci, vista amb els ulls de Rosi Sala i de José Juan Vidal Porres. Sala comenta que “copiar i reinterpretar forma part del mateix art. Ací estan els casos de Warhol o del mateix Da Vinci”. “Més que copiar”, matisa Sala, “el que fem és inspirar-nos amb elles, ens l'apropiem de manera que creguem una peça nostra, pròpia”. Sobre la participació de l'alumnat de l'institut, Rosi opina que “és una col·laboració positiva per a tots dos. Ens porten gent jove a l'exposició i ells aprenen a dibuixar en formats més grans i a apreciar la grandesa d'una sala d'exposicions”.

Julia Testa, la professora de dibuix artístic, qualifica l'exposició conjunta de “tota una experiència”. És el segon any que comparteixen espai “i espere que hi haja molts més”, afig. Testa indica que “aquest tema el treballem en classe. Trien una obra i busquen les claus de manera que l'espectador reconega l'original”. En aquest cas, la novetat ha sigut treballar en formats més grans dels habituals –de fins a 100 x 120 cm- “perquè el Taller d’Ivars és immens, imposa, i necessitem quadres grans”, subratlla la professora.

És el que tenen els artistes, que són capaços d'interpretar als seus mestres.

<<< Tornar a la portada