L’Ajuntament de Benidoleig aposta per recuperar l’essència del porrat de Sant Vicent a la Cova de les Calaveres

  • El Ayuntamiento de Benidoleig apuesta por recuperar la esencia del “porrat de Sant Vicent” en la Cova de las Calaveres
  • El Ayuntamiento de Benidoleig apuesta por recuperar la esencia del “porrat de Sant Vicent” en la Cova de las Calaveres
  10/04/2022

Tres anys després de l’última edició abans de la malaurada pandèmia del COVID torna a ressuscitar la festa de Sant Vicent a la Cova de les Calaveres de Benidoleig, en la que des de l’Ajuntament tracten d’evocar l’esperit de l’antic porrat. La fórmula per a fer-ho, segons apunten els responsables municipals, serà una fireta de primavera programada pels dies 24 i 25 d’abril, de forma que abaste la jornada prèvia i la festivitat en honor al sant valencià més universal com a cloenda de les festes pasqueres.

 

PEL 24 I 25 D’ABRIL

 

        En concret, el regidor de Turisme, Lucas Alberola, apunta que la iniciativa té la finalitat de barrejar la visita al que suposa aquest monument natural que suposa un dels reclams turístics per antonomàsia de l’interior de la Marina Alta, amb els tallers i la gastronomia disposada per la comissió de festes 2022 per tal de recaptar fons per a les festes patronals que la població dedica a Santa Bàrbara a principis d’agost.

El porrat pròpiament dit, segons les dades, s’institucionalitzà com a tal en 1956, a conseqüència del trasllat a l’esplanada de la Cova de les arades de canyamel, tramussos, cacaus, dàtils, figues seques i carabassat que recalaven a la venta del Surdo a Murla,  com alternativa per la seua activitat qüestionada per l’Ajuntament d’aquella vila. Això, segons els relats dels més majors, es produïa després que les obres de construcció de l’embassament interior del brollador per abastir al poble d’aigua potable portades a cap per Lluís Pérez y per José Peris, el ti Manyós, hagueren procurat una substancial millora al lloc.

L’acceptació de les paradetes va comportar que, amb els anys, els festers reclamaren la iniciativa per arreplegar fons per les festes patronals., fins que en 1964 la iniciativa privada posara en funcionament turístic la cavitat, mitjançant el pagament d’un lloguer a l’Ajuntament. Aquest factor, i la consegüent habilitació d’un  bar a l’interior de la primera nau de la gruta va consolidar i engrandir el porrat de Sant Vicent com a jornada d’esplai on podia conjugar-se amb la possibilitat de visitar esta meravella natural que experts arqueòlegs com Cavanilles, Breuïl o l’alcoià Senent, que la van examinar en diferents èpoques, remuntaven els seus orígens al paleolític. Aquell costum va derivar amb els anys en l’emplaçament d’un conjunt musical que amenitzava un multitudinari ball de Sant Vicent que, al mateix que la barra de l’interior, va ser traslladat a l’antiga vivenda de l’exterior de la Cova, quan en 1998 la Generalitat Valenciana i Ajuntament van prendre la decisió de modernitzar un producte turístic de primer ordre, que l’ha convertida en uns dels monuments naturals més visitats del País Valencià.

 

ACTUACIÓ DE SOMNIS EL DIA DE LA FESTIVITAT

 

La fireta, que dilluns 25 es vora amenitzada musicalment de matí i de vesprada per l’orquestra Somnis,  compta amb espectacles per a tots els públics com paradetes variades de regals, artesania, alimentació, tallers de torn de ceràmica i modelatge de fang, bijuteria i servei de barra amb picadetes i aperitius, dolços, salats, begudes, entrepans i barbacoa. A banda, de forma específica compta amb les  següents activitats.

 

DIUMENGE 24

        -A les 11 h.: Obertura i passeig pel recinte de la fireta i distracció per les paradetes.

        -A les 12.30 h.: Actuació de la rondalla La Comarcal d’Agullent, amb l’espectacle “De Mariola Venim...”.             

-A les 18 h.: Teatre infantil per a tots els públic amb la representació de “La última pirata” per Moni Poppins &CIA by Les Rodamons de Dénia.

-A les 17.30 h.: Contacontes Com t’ho conte, per a descobrir les xicotetes diferències que ens fa ser únics i especials a càrrec de l’Onírica Teatre Marina Alta.

DILLUNS 25

 -A les 12.30 h.: Teatre infantil, màgia i diversió per a tots els públic amb la representació de “Un mag despistat” a càrrec de Moni Poppins &CIA by Les Rodamons de Dénia.

 -A les 18 h.: Cercle de danses de pau universal. Meditació grupal en moviment amb música en directe per Juan Nuraddin de la Vall de Laguar.

 

<<< Tornar a la portada