La calor intensifica les molèsties derivades de les varices

El calor intensifica las molestias derivadas de las varices
  27/04/2022

• El servei d'angiología i cirurgia vascular de l'hospital Sant Carles del Grup HLA ofereix noves tècniques quirúrgiques i no invasives

L'arribada de la calor agreuja la simptomatologia de les varices i intensifica la sensació d'inflor, pesadesa i picors, principals molèsties que causa aquesta malaltia. El Dr. Miguel León Donoso, especialista en angiología i cirurgia vascular de l'hospital San Carlos explica que, “les varices són dilatacions de les venes per acumulació de sang i els símptomes depenen de la seua evolució. Existeixen diferents tipus de tractaments per a alleujar els seus símptomes, començant pel simple embenatge de l'extremitat fins a la cirurgia i mètodes més o menys agressius”.

Els primers símptomes que poden aparéixer, a part del component estètic, són pesadesa, cansament i edema de l'extremitat, especialment al matí. Més endavant, els símptomes poden arribar a presentar pigmentació de la pell, enduriment d'aquesta i ulceracions que són realment difícils de tractar.

La causa o motiu principal de l'aparició de varices és la incompetència de les vàlvules venoses que permeten que la sang fluïsca en forma retrograda cap al peu i a conseqüència d'això les venes es dilaten en forma progressiva i irreversible.

“A més de tindre un factor hereditari la incompetència de les vàlvules venoses es produeix fonamentalment, com a conseqüència, de treballar dempeus o assegut per períodes prolongats, ja que en aquestes posicions la bomba muscular del panxell no actua, causant un estancament de la sang en les venes. També influeixen altres factors, com l'embaràs en les dones i l'exercici intens com alçar pesos que augmenta la pressió intraabdominal i actua com un tap al retorn de la sang venosa de les extremitats cap a la circulació general”, assegura el nostre especialista.

Dins de l'arsenal terapèutic per al tractament de varices existeixen mètodes quirúrgics. Entre ells està la safenectomía o fleboextracción, tècnica que consisteix a extirpar la vena safena dilatada i les seues branques. “Aquesta tècnica té encara plena acceptació i és practicada en molts centres de salut, però és molt important triar un centre sanitari amb garanties i un equip de professionals altament qualificats per a aquesta tècnica”, aclareix el Dr. León Donoso.

A vegades, aquesta intervenció pot causar amoratamiento en el trajecte de la vena extirpada, el qual tarda al voltant d'un mes a desaparéixer. També pot produir entre un 1% i 2% infecció de les ferides.

El Dr. León explica que “enfront d'aquesta tècnica quirúrgica des de fa uns anys, han proliferat tècniques menys invasives com el làser, la radiofreqüència, Clarivein®, Flebogriff® i l'obliteració de la safena amb microespuma. Aquestes tècniques es basen en l'eliminació de la vena varicosa mitjançant termoablación, acció mecànica o química o una combinació de les dues. S'ha demostrat que aquestes tècniques ofereixen avantatges respecte de la cirurgia oberta, ja que tenen menys complicacions i una millor recuperació, per la qual cosa estan cada vegada més en auge i es practiquen ja en molts centres de salut”.

Actualment el mètode menys agressiu i més efectiu d'elecció és el làser díode.

Aquest mètode usa la calor per a obliterar la vena safena mitjançant un catèter que s'introdueix des del genoll amb anestèsia local o sedació, depenent del cas i que produeix l'oclusió de la vena conforme es va retirant el catèter.

El Dr. León indica que “el tractament es realitza de manera ambulatòria, en el quiròfan, mitjançant la canalització de la vena dilatada i usant un ecògraf. El pacient és donat d'alta en unes hores i pot continuar amb la seua activitat diària”.

Totes aquestes tècniques es complementen i poden ser usades en diferents moments en un mateix pacient depenent de les necessitats individuals.

<<< Tornar a la portada