El curs de les aules menjador

El curso de las aulas comedor
  03/10/2020

Els centres educatius han hagut de buscar solucions per mantenir els grups bombolla i les mesures de seguretat

L’inici de curs va plantejar moltes incògnites. Arrencava l’any docent amb un grapat de preguntes, incerteses i temors. Pensàvem en un grup de xiquets mesclats dins les aules, als patis, a l’hora de fer educació física. Es van plantejar i s’estan aplicant vàries solucions que, de moment, han demostrat que les escoles i els instituts són llocs segurs. El virus no està en l’escola, el virus es porta de casa. Hem sentit parlar de grups bombolla, reducció del nombre d’alumnes per aula, grups d’alumnes d’un mateix cicle, itineraris marcats per l’interior i per l’exterior dels edificis, limitació dels desplaçaments per dins del centre, entrades i eixides diferenciades, divisió de patis... I els menjadors? Són els menjadors escolars llocs segurs?

        Per garantir les mesures de seguretat, els centres han hagut de replantejar el funcionament dels menjadors. “Suprimir-los hagués sigut una locura”, comenta una mare que fa ús del menjador. Els seus dos fills es queden a dinar tots els dies a l’escola per una qüestió de conciliació laboral. “Si no estiguera el menjador, no sé com ho faríem”, comenta Marina.

        Buscar la fórmula que permetera mantenir-los oberts no sempre ha sigut fàcil. En alguns llocs s’han doblat torns, en altres s’han habilitat altres dependències del centre com a menjador i fins i tot hi ha qui ha hagut de fer ús de l’aula on els xiquets van a classe.

        Un exemple de les aules menjador el tenim al CEIP Pou de la Muntanya de Dénia, on ja era habitual que el servei de menjador s’organitzara en dos torns. Es dona la circumstància que el cicle d’Infantil ocupa un edifici situat a uns 500 metres de distància de l’edifici de Primària, on està la cuina i on els xiquets que fan ús del menjador es desplaçaven a diari en autobús. Ara no cal que l’agafen: “cadascú en Infantil dina a la seua aula”, explica el director del col·legi, Sergi Mallol. La mesura, que s’aplica també en altres centres, no ha suposat cap problema per als més menuts de l’escola, que poden gaudir igualment del pati -cada grup en l’àrea que té delimitada- una vegada han acabat de menjar. Això sí, per qüestió d’organització i per no trencar els grups bombolla, s’ha suspès el temps de descans del qual encara gaudeixen molts xiquets a eixa edat.

<<< Tornar a la portada