El Departament de Salut de Dénia porta detectats quasi una desena de casos de pigota del mico 

El Departamento de Salud de Dénia lleva detectados casi una decena de casos de viruela del mono 
  11/08/2022

 El Departament de Salut de Dénia (DSD) porta identificats 9 casos de pigota del mico a la Marina Alta des d'el mes de maig passat, quan es va declarar la patologia com a malaltia de transmissió comunitària. Espanya és el país d'Europa amb major nombre de casos, quasi 4.600; seguida del Regne Unit -2.800-, Alemanya -2.700- i França -2.000-.  

En el cas de la Marina Alta, tots els pacients, que han sigut tractats i aïllats durant un període de tres setmanes, són homes amb conductes sexuals de risc. A Espanya només un 1,7% de la població femenina s'ha infectat. Segons la Cap de Medicina Interna del DSD, Dra. Patrícia Martín Rico, “la via sexual és la via més eficaç per a la transmissió; i més concretament en el cas de relacions homosexuals, ja que des del punt de vista dels teixits, és més traumàtica i, en conseqüència, és més fàcil la penetració del virus”. 

No obstant això, afig la doctora Martín Rico, “encara que l'intercanvi de la suor i la saliva també poden ser mecanismes de transmissió; de moment, tots els casos detectats a la Marina Alta han tingut un mecanisme de transmissió de contacte sexual”. En aquest sentit, la Cap de Medicina Interna subratlla la importància de la profilaxi a l'hora de mantindre relacions sexuals amb diferents parelles i apel·la al sentit comú a l'hora de desfer faules, com el que ha circulat recentment per les xarxes socials, que assenyalava com a via de contagi la compra d'un patinet de segona mà. 

La pigota del mico, encara que és una patologia amb molt baixa letalitat, assenyala Patricia Martín Rico, “és necessari tindre identificats i aïllats als pacients perquè no arribe a convertir-se en una altra malaltia de transmissió sexual. És important instaurar les mesures epidemiològiques oportunes i que la persona infectada no mantinga relacions sexuals de cap mena i s'aïlle dels seus convivents, inclosos els animals domèstics, ja que actuen com reservorio de la pigota del mico”. 

No existeix un tractament específic contra la pigota del mico. Les lesions epidèrmiques es tracten amb cures locals amb l'objectiu que no se sobreinfecten. Si el pacient presenta febre o mal de cap, se li administra antipirètics i analgèsics, respectivament. 

La vacuna contra la pigota del mico ja s'ha començat a administrar entre els professionals sanitaris i la població que ha entrat en contacte amb les persones infectades. 

La dosi ha de sumnistrarse en els 4 primers dies, encara que l'eficàcia perdura fins a 14 dies després del contacte. D'altra banda, la vacuna de la pigota per escarificació, que va deixar d'inocular-se a Espanya l'any 76, ofereix uns certs nivells de protecció. 

El Ministeri de Sanitat té previst distribuir dosi a la població amb major risc; a més dels professionals sanitaris i els contactes de casos identificats, també entre aquells pacients que estan fent un tractament PREP o de Profilaxi Pre-exposició per a previndre el contagi de VIH. 

<<< Tornar a la portada