El Departament de Salut de Dénia recomana l'ús de màscara a pacients amb infeccions respiratòries
Augmenten els casos de COVID diagnosticats en Atenció Primària
El Departament de Salut de Dénia manté l'obligatorietat de l'ús de la màscara als professionals sanitaris durant l'atenció a pacients en les àrees d'Oncologia i UCI, i recomana el seu ús en les àrees d'Urgències. A més, recorda que és obligatori, dins de centres sanitaris, entre pacients que presenten símptomes d'infecció respiratòria, els seus acompanyants i el personal que els atén. D'aquesta manera, es compleix la normativa de Sanitat.
El xicotet repunt d'ingressos per COVID registrat el mes de juliol passat, amb 14 casos hospitalitzats per cada cent mil habitants, s'ha estabilitzat. Segons el cap de Medicina Preventiva de l'Hospital de Dénia, Dr. Antonio Valdivia, “la majoria dels pacients eren longeus, amb edats que superaven els 80 anys, i la causa principal dels quals d'ingrés no va ser una infecció respiratòria, sinó que se li va diagnosticar després de realitzar la prova preceptiva davant la presència de símptomes compatibles. En l'última setmana s'ha observat una tendència a l'augment de casos de COVID diagnosticats en Atenció Primària però que no han repercutit en el nombre d'ingressos hospitalaris per infecció respiratòria aguda”.
“Ara com ara una part important dels casos d'infeccions respiratòries agudes que requereixen ingrés, afig el Dr. Valdivia, continuen sent el COVID, la Grip i el Virus Sincitial Respiratori. Aquest últim, que és més freqüent en pacients pediàtrics, s'està diagnosticant també en adults longeus”.
El virus sincitial respiratori –VSR- és un patogen comú que afecta principalment el sistema respiratori i pot desencadenar infeccions, com a bronquiolitis i pneumònia. Els símptomes inicials solen ser similars als d'un refredat comú: congestió nasal, febre lleu i tos. Encara que no existeix una vacuna específica per al VSR, la prevenció se centra en mesures higièniques, com a rentada de mans freqüent i la utilització de màscara.
L'avaluació meticulosa de les mostres aleatòries recopilades en la xarxa sentinella ha sigut essencial per a diferenciar entre les infeccions per COVID-19, la grip i el virus sincitial respiratori. “A través d'aquesta labor, assegura del Dr. Antonio Valdivia, s'identifiquen tendències crucials i variacions en la incidència d'aquests patògens, la qual cosa permet una resposta sanitària més eficient”.
Respecte de la variant actual del COVID-19, derivada de la variant Omicron, s'ha observat que és altament contagiosa però no augmenta el risc de complicacions en comparació amb variants anteriors.
CAMPANYA DE VACUNACION GRIP-COVID
La campanya de vacunació 2023-2024, que està previst incloga grip i COVID-19, començarà probablement a partir d'octubre. Es prioritzarà la vacunació en grups com els residents de llars d'ancians, la població de 60-65 anys d'ara en avant i el personal sanitari i sociosanitari. S'espera que les noves vacunes de COVID adaptades a les variants actuals estiguen disponibles abans de l'inici de la temporada.
En l'àmbit de les vacunes monovalents contra el COVID-19, l'Organització Mundial de la Salut ha recomanat l'administració de vacunes que aborden específicament la variant ómicron XBB.1 i altres formulacions que generen una resposta immunològica efectiva contra aquesta subvariante.
D'altra banda, Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha aprovat ja les recomanacions de vacunació contra la grip per a la temporada 2023-2024. En aquesta ocasió, s'han realitzat modificacions en la composició de les vacunes, en línia amb l'evolució dels ceps circulants.