El fòrum Compartir Marina Alta llança la proposta de crear una marca comarcal que ajude a difondre l'oferta turístic

  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  • El foro Compartir Marina Alta lanza la propuesta de crear una marca comarcal que ayude a difundir la oferta turística
  14/05/2022

 El present i futur de la comarca s'ha posat a debat durant dos dies en el fòrum Compartir Marina Alta a través de taules sectorials, en les quals han participat representants d'associacions, professionals i polítics. L'activitat, que s'ha celebrat en el *Auditori Teulada *Moraira, va ser organitzada pel *Rotary Club de Xàbia amb la col·laboració dels de Benissa, Calp i Dénia. Entre les propostes que s'han fet, figura la necessitat de crear una marca, amb codi *QR, perquè el visitant conega l'oferta turística de la comarca. 

Raúl  Llobell, alcalde de Teulada i president de la fundació que regenta l'auditori, va donar el dijous la benvinguda als assistents. En l'acte de clausura, va estar el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, qui va comentar que “hi ha talent, estratègia i participació a la Marina Alta. Més audaç, avantguardista i innovadora no hi ha cap comarca en tota la Comunitat Valenciana. És una comarca que es pensa. No es pot entendre la Marina Alta sense l'excel·lència gastronòmica, enològica, turística i sense entendre-la com a avantguarda de la Comunitat Valenciana”.

Una de les primeres reflexions es va fer en la taula de medi ambient, agricultura, ramaderia i pesca, on els seus participants van coincidir que la comarca no sols pot vendre sol i platja ja que els que ens visiten busquen completar les seues vacances, gastronomia i cultura. Van recordar que la Marina Alta “té un alt valor agronòmic, una oferta gastronòmica local de gran qualitat, té turisme, una forta tradició agrícola i l'oportunitat d'introduir la digitalització i la innovació per a millorar el producte i arribar a mercats als quals ara no arriba”. En aquesta taula, moderada per l'advocat Nicolás Merle, van intervindre César Bordehore, director de l'Estació Científica Montgó; Alejandro Llobell, autor de “El paisatge dels bancals de la Marina Alta”; Joselina Vallés, gerent de la cooperativa Sant Vicent Ferrer de Teulada i Alfonso *Irnan, enginyer agrònom. 

En relació amb el turisme, representants del sector van parlar sobre la desestacionalització assegurant que és un objectiu que es pot aconseguir. Van opinar que “el potencial del nostre entorn té per a treballar tot l'any”. El recurs del turisme actiu ajuda al fet que aquesta zona puga *desestacionalizarse”. També es va fer una aposta per la sostenibilitat, però sempre tenint en compte a tots els actors, no sols des d'una visió proteccionista. Luis Silvestre, gerent de *Melic i la Ruta *dels *Riuraus, va moderar la taula de turisme, en la qual es van integrar la presidenta de Aehtma, Cristina Sellés; Fernando Sendra, CEO de “*diumenges Marina Alta”, Ricardo *Burriel, president de l'Associació de Turisme Nàutic de la Marina Alta i María Roselló, d'Endèmica Natura.

Un altre dels punts que s'han tractat en el fòrum és la seguretat durant un col·loqui entre Gabriel Martínez, president de Marines d'Espanya; José Ángel *Astillero, coronel d'Estat Major de la Guàrdia Civil; José Martínez, comissari principal cap de la Policia Local de Gandia; José Antonio Monfort, intendent cap de la Policia Local de Xàbia i Javier Reyes, ex degà dels jutjats de Dénia. Es va comentar que els membres de les forces de seguretat han de comptar amb bon material per a millorar el servei, manejar-se amb l'idioma i conéixer la normativa marítima. Per exemple, José Ángel *Astillero es va referir als plans per a garantir el turisme segur, com el que acaba de posar en marxa les Marines d'Espanya.

De la problemàtica de la sanitat es va parlar en una taula, en la qual van participar el mèdic pediatre Luis Santos, com a moderador, així com Javier Palau, gerent del departament de Salut de Dénia; Pascual Martí, director del Centre de Salut Pública de Dénia; José Ramiro, president del Consell de Salut del Departament de Dénia i María José Mulet, directora de la zona bàsica de salut de Xàbia.

En la jornada d'ahir divendres es va celebrar una taula sobre educació, treball i ocupació de qualitat, moderada per Isabel Moreno, directora del CEIP *Port de Xàbia i presidenta d'ADIP Alacant. Van participar Eunice Pastor, directora del Col·legi Alfa&Omega de Dénia, Miguel Soler, secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional i Adolfo Utor, president de Baleària. Entre altres intervencions, Miquel Soler va ressaltar la importància que tindrà el nou centre integrat de Dénia. Aquest centre oferirà 10 cicles de les famílies Marítim Pesquera; Hostaleria i Turisme; i de Comerç i Màrqueting que donaran resposta a l'alta demanda de personal tècnic qualificat d'aquests sectors econòmics relacionats amb el turisme de la comarca de la Marina.

Per part seua, Adolfo *Utor, ha donat l'enhorabona "per l'oportunitat i la necessitat d'aquest esdeveniment. Estem en un moment molt convuls, hi ha problemes seriosos per a trobar professionals per a determinats llocs de treball. Per exemple, no hi ha tripulants, van parar tots els creuers amb la pandèmia i ara no trobem personal. A la comarca tenim una oportunitat tremenda en l'activitat nàutica-esportiva ja que vivim d'esquena a la mar. Molts sectors tenen dificultats per a trobar personal per a treballar i des de la formació s'han de fomentar les vocacions”.

Eunice Pastor va afirmar que “és necessari formar persones que estiguen al dia tecnològicament i anar sempre per davant de la llei”. 

La jornada va comptar amb la conferència titulada “*Menjar de la Marina ... o no?”, a càrrec de l'investigador i divulgador científic, J.M. Mulet. Segons va dir, “el menjar sempre ha viatjat, igual que viatgem nosaltres i ha instat que la gent gaudisca del menjar, vinga d'on vinga, sense ser vanitosos”. Va haver-hi també una taula redona entre els periodistes Miquel González, Concha Pastor, Toni Reig i Desirée Tornero.

L'última taula del fòrum va reunir els alcaldes de Xàbia, El Verger, Ondara, Gata, Teulada, Jesús *Pobre, Senija i a l'alcaldessa de Dénia en funcions. Els polítics van coincidir que “cal construir un sentiment de pertinença ja que el futur dels nostres pobles està lligat a la col·laboració que puguem fer entre tots”. 

La clausura va ser realitzada pel conseller d'Hisenda, Vicent Soler, qui va assenyalar que és necessari apostar per la diversificació econòmica. Soler va manifestar que iniciatives com Compartir Marina Alta són molt necessàries per a debatre el futur d'una comarca que “és clau en la vertebració del nostre territori” i nexe d'unió entre les àrees metropolitanes de València i Alacant. Va afirmar que la Marina Alta “sintetitza la diversitat de la Comunitat”, en la qual conviuen el model turístic, les activitats de muntanya i l'empresa innovadora. 

<<< Tornar a la portada