L'Hospital de Dénia implanta una Escola de Dolor per a millorar la qualitat de vida dels pacients 

El Hospital de Dénia implanta una Escuela de Dolor para mejorar la calidad de vida de los pacientes 
  20/06/2022

 

 

L'Hospital de Dénia ha posat en marxa l'Escola de Dolor dirigida a pacients crònics derivats pels facultatius especialistes del centre hospitalari. Aquest servei es es fonamenta en un programa de Neurociència en Educació del Dolor que ofereix al pacient una explicació sobre els processos pels quals el seu organisme genera un dolor i eines per a l'afrontament actiu. És una metodologia que ha demostrat ser molt efectiva a l'hora de disminuir o fins i tot, en algunes ocasions, d'eliminar el dolor. 

L'objectiu principal és millorar la qualitat de vida; reduir les àrees corporals afectades i la intensitat del dolor perquè els pacients reprenguen activitats de la seua vida diària que han abandonat a causa del dolor i a l'estat emocional en el qual se submergeixen. 

L'escola naix de la necessitat d'ampliar les alternatives terapèutiques dirigides a l'abordatge integral del dolor. Segons la Dra. Marta Carrió, responsable de la Unitat del Dolor, qui ha explicat que “implementar aquest programa en el pla multidisciplinari resultarà fonamental per a entendre què és el que els passa i els permetrà atrevir-se a recuperar l'activitat que tenien abans de començar la seua història amb el dolor”. 

La intervenció segueix una metodologia grupal estructurada de 5 sessions setmanals consecutives i una sisena sessió de record, que es realitzarà un mes després de la cinquena. Per a obtindre un resultat positiu és necessari que els pacients assistisquen a totes les sessions. Els tallers aborden aspectes sobre la neurobiologia del dolor i activitats per a augmentar l'atenció i consciència corporal. 

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), a Espanya, un 32 per cent de la població adulta pateix algun tipus de dolor i un 11 per cent, ho pateix de manera crònica, és a dir, pateix almenys un quadre de dolor que dura més de sis mesos. D'altra banda, un 5 per cent de la població adulta manifesta dolor diàriament, amb tot el que puga implicar: greu afectació física i psicològica, així com impacte en la qualitat de vida.

<<< Tornar a la portada