L'Hospital de Dénia participa en un estudi sobre els beneficis de la dieta mediterrània en la fertilitat

El Hospital de Dénia participa en un estudio sobre los beneficios de la dieta mediterránea en la fertilidad
  07/08/2023

Segons els experts, el 80% de les dones en edat fèrtil es queda embarassada en menys de dos anys

Els beneficis de la dieta mediterrània estan constatats en la prevenció d'infinitat de patologies cròniques

 

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Dénia, del Grup sanitari Ribera, ha posat en marxa un estudi, al costat de la Universitat d'Alacant, sobre els beneficis de la dieta mediterrània en la fertilitat.

El projecte, que es denomina ROMA, estudia com la Dieta Mediterrània –DM- i l'estil de vida influeixen en la salut reproductiva, tant de dones com d'homes. Segons la Dra. Verónica Serrano de la Creu, Ginecòloga de l'Hospital de Dénia i una de les investigadores en aquest projecte, “l'estil de vida és un determinant de salut general, però també ho és per a la salut reproductiva, perquè està recollit en la literatura científica que influeix de manera positiva en la reserva ovàrica, la qualitat del semen, els resultats de les Tècniques de Reproducció Assistida i els resultats perinatals. El nostre objectiu és obtindre evidència científica per a demostrar-lo”.

De moment als 250 pacients de la consulta d'Esterilitat del Departament de Salut de Dénia que estan participant en la investigació, se'ls està realitzant una anamnesi exhaustiva sobre la seua història reproductiva, analítiques per a valorar la reserva ovàrica i la qualitat seminal, se'ls estan mesurant diferents variables antropomètriques, com a pes, talla, massa grassa, massa muscular, greix visceral i índex cintura-maluc, així com altres paràmetres relacionats amb el risc cardiovascular com la tensió arterial. 

A més, els pacients han de completar de manera telemàtica qüestionaris sobre hàbits alimentaris, estils de vida i salut psicològica, prèvia a la següent visita amb el servei d'esterilitat. Una vegada completades totes les proves, els participants reben un informe detallat sobre la seua salut nutricional i psicològica, després de ser avaluades pels professionals sanitaris.

Beneficis provats de la dieta Mediterrània

La Dieta Mediterrània –DM- es caracteritza per ser rica en fruites fresques, verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals i oli d'oliva, i moderada en el consum de peix, ocells, productes lactis i ous. A més, és coneguda per ser baixa en carns roges i sucres refinats.

Aquesta combinació única d'aliments proporciona una àmplia gamma de nutrients essencials, que tenen efectes protectors sobre el cor, prevé malalties cròniques i té un impacte positiu en la salut mental. Ara, afig la Dra. Serrano de la Creu, “ens queda també demostrar els seus beneficis sobre la fertilitat, de manera que tinguem evidència científica suficient per a recomanar amb fonament a les nostres pacients i les seues parelles: un estil de vida saludable, basat en la Dieta Mediterrània, aconseguir l'embaràs i una mamà i un nounat sa”.

A la iniciativa de l'Hospital de Dénia, s'han sumat també l'Hospital General d'Elx, l'Hospital IMED Llevant i l'Institut de Reproducció Assistida de la Marina Alta –IREMA-.

 

 

<<< Tornar a la portada