El quilòmetre que separa Xaló i Llíber comptarà amb un carril cicle-per als vianants i guanyarà en seguretat 

El kilómetro que separa Xaló y Llíber contará con un carril ciclo-peatonal y ganará en seguridad 
  22/11/2022
La Diputació destinarà 388.000 euros a una intervenció que s'executarà en quatre mesos

La Diputació d'Alacant invertirà 388.000 euros en la implantació d'un carril cicle-per als vianants en la carretera CV-745 que uneix Xaló i Llíber amb l'objectiu de millorar la seguretat viària de ciclistes, vianants i conductors. Les obres, que tenen un termini d'execució de quatre mesos, podrien iniciar-se el mes de maig. 
    El diputat de l'àrea, Alejandro Morant, ha donat aquest anunci en una trobada amb els alcaldes de tots dos municipis, Joan Miquel Garcés i José Juan Reus, al qual també han assistit altres diputats provincials. 
    “Tant Llíber com Xaló compten amb un gran nombre d'urbanitzacions, ocupades en la seua majoria per estrangers, principalment britànics i del nord d'Europa, que fan un gran ús de la bicicleta per als seus desplaçaments, per la qual cosa hem considerat molt convenient construir aquest carril-bici per a millorar la seguretat en aquesta carretera, tant per a vianants com per a ciclistes”, ha apuntat Morant.
    En aquest sentit, el diputat ha posat en valor l'aposta de l'ens provincial per aquesta mena d'infraestructures ja que, segons ha matisat, en aquesta legislatura s'han impulsat des de l'Àrea de Carreteres més de 60 quilòmetres de carrils cicle-per als vianants en la xarxa viària provincial, molts d'ells a la comarca de la Marina Alta. 

CALÇADA ÚNICA

    L'actuació, que es desenvoluparà entre els punts quilòmetres 0 i 1 d'aquesta carretera de calçada única, preveu la creació d'un carril bici de 1,5 metres d'ample en el marge dret de la via. A més, es deixarà una separació respecte del voral de 30 centímetres per a senyalitzar i instal·lar separadors i es reconstruirà la cuneta, formigonada i d'un metre d'ample, amb sistema de drenatge per a la recollida d'aigües pluvials. 
    Així mateix, s'han contemplat diverses solucions per als dos barrancs que travessa la carretera, al mateix temps que es millorarà el radi de la corba existent en el punt en el qual es troba una edificació, guanyant espai per a encaixar la via cicle-per als vianants.
    El projecte ja compta amb la seua aprovació definitiva i la fase d'expropiació de terrenys avança “sense cap mena de contratemps, per la qual cosa les obres podrien licitar-se a principis de 2023 i iniciar-se el mes de maig”. 
    Per part seua, tant l'alcalde de Llíber com el de Xaló han agraït a la institució provincial l'impuls d'aquesta obra i han plantejat la possibilitat que en un futur la Diputació subvencione també la col·locació de fanals solars per a il·luminar aquesta via. 

INVERSIONS A LA MARINA ALTA

Morant ha aprofitat la presentació d'aquest projecte per a recordar que en els últims quatre anys la inversió de la Diputació a la Marina Alta en matèria de carreteres i camins aconsegueix els 9,7 milions d'euros. 
    Pel que fa a carreteres, ja s'han executat 24 obres per valor de quatre milions d'euros, com l'eixample i millora de la CV-745 entre Senija i Llíber en dues fases (976.693 euros); el condicionament de la CV-742 de Xàbia al Cap de la Nau (306.530 euros); la millora de l'accés a Fontilles a La Vall de Laguar (303.841 euros); l'adequació de la rodadura de la CV-746 de Calp a Moraira, també en dues fases (450.000 euros); o el reforç del ferm de Sagra en CV-729 (337.572 euros).
A més, hi ha en tràmit d'execució altres deu obres per altres quatre milions d'euros, com és el cas de la variant del Ràfol d’Almunia (1.000.000 euros), la millora de la seguretat de la CV-723 de Dénia a Avesana (490.000 euros), o la millora del traçat de la CV-720 Benigembla a Castell de Castells (353.604 euros).
    “Des de la institució provincial hem fet un gran esforç inversor en aquests últims anys per a dissenyar, projectar i executar actuacions a la Marina Alta amb l'objectiu de millorar la seguretat viària en la zona i la mobilitat”, ha indicat el responsable provincial. 
     D'altra banda, la Diputació també ha destinat en aquesta legislatura més de 1,2 milions d'euros a l'execució d'una trentena d'actuacions en diferents camins de la comarca, entre ells el Camí Marnes de Llíber i el Camí Asegador Benibral de Xaló.

<<< Tornar a la portada