El MARQ conclou les excavacions en Pobla d'Ifach amb el descobriment d'un nou tram de muralla de 30 metres

  • El MARQ concluye las excavaciones en Pobla de Ifach con el descubrimiento de un nuevo tramo de muralla de 30 metros
  • El MARQ concluye las excavaciones en Pobla de Ifach con el descubrimiento de un nuevo tramo de muralla de 30 metros
  11/09/2022

 arqueòleg José Luis Menéndez, que dirigeix l'equip de treball, ha confirmat que les actuacions desenvolupades enguany en l'oest del jaciment han permés descobrir 30 metres nous de la muralla que contribuiran a millorar el coneixement del procés de construcció d'aquest sector de l'antiga ciutat.

 

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat "la importància de continuar recolzant la investigació arqueològica que desenvolupa el MARQ en aquest excepcional enclavament d'època medieval per a aprofundir en el coneixement de la nostra història". Parra ha agraït, a més, a l'equip de treball "la seua gran labor, gràcies a la qual, després de dos anys d'aturada per la pandèmia, ha aconseguit traure a la llum destacades aportacions a la investigació arqueològica".

 

En els treballs a sa Pobla Medieval d'Ifach, realitzats en col·laboració amb l'Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d'Ifach, a més de l'obertura d'un nou tram de muralla s'ha pogut confirmar l'existència de construccions a l'interior de la pobla en el sector oest, troballa que obri la porta a la localització de nous edificis de la ciutat medieval en els pròxims anys.

 

Els arqueòlegs han continuat amb l'exhumació de l'ensulsiada de la muralla en els voltants de la Porta de l'oest. La neteja ha possibilitat el descobriment de l'arc d'entrada a la ciutat, que es troba al complet, la qual cosa permetrà reconstruir la porta d'accés a la pobla dins dels treballs de posada en valor que es desenvoluparan al costat de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació d'Alacant.

 

Dins del programa de conservació preventiva del jaciment, s'ha continuat la labor en el cimiterium d'Ifach, lloc d'enterrament dels habitants de la pobla. S'han documentat cinc noves tombes descobertes en la campanya de 2020, amb tres homes, una dona adulta i un infant, en bon estat de conservació. Han aparegut en posició decúbit supí, amb els braços entrecreuats i sense cap aixovar, però dotats d'indumentària. Amb aquests últims, la nòmina de cossos inhumats en aquesta zona d'Ifach supera el centenar de persones localitzades. També s'han trobat restes dels taüts funeraris.

 

En paral·lel als treballs arqueològics d'investigació, l'equip d'excavació ha iniciat un programa de retirada dels enderrocs de l'hotel que existia sobre les restes de sa Pobla d'Ifach. Amb aquesta intervenció, sufragada per la Diputació d'Alacant, la finalitat és accedir a un tram de 40 metres de muralla on es poden localitzar dues torres defensives i a nous edificis que integraven l'estructura urbana d'aquesta pobla medieval.

<<< Tornar a la portada