El president de la Junta Rectora del Montgó qualifica de “barbaritat” el tallafocs de Les Rotes

  • El presidente de la Junta Rectora del Montgó califica de “barbaridad” el cortafuegos de Les Rotes
  • El presidente de la Junta Rectora del Montgó califica de “barbaridad” el cortafuegos de Les Rotes
  • El presidente de la Junta Rectora del Montgó califica de “barbaridad” el cortafuegos de Les Rotes
  12/11/2022

Ocuparà més de 16 hectàrees dividides en 16 trams

L'Ajuntament de Dénia ha iniciat els treballs d'obertura d'un gran tallafocs perimetral en Les Rotes. L'actuació, que ocuparà un total de 16 hectàrees de terreny dividides en 16 trams, ha sigut qualificada de “barbaritat” pel president de la Junta Rectora del Montgó, Joan Sala, qui va mostrar ahir la seua disconformitat amb la manera en què s'està procedint durant la reunió que va celebrar aquest organisme a Xàbia. Els treballs s'estan realitzant en terrenys inclosos en el Parc Natural del Montgó i precisen d'autorització de la Conselleria de Medi Ambient. 

Joan Sala sosté que la franja d'entre 25 i 30 metres que s'està obrint en la zona de la Lloma del Castanyar pràcticament “ha arrasat amb tot” i únicament s'han deixat alguns exemplars de margalló -una planta que està protegida- i “curiosament” diverses iuques i cactus, espècies de jardineria al·lòctones que s'expandeixen ràpidament des dels jardins. El president de la Junta Rectora ha sol·licitat que la Conselleria aclarisca si s'ha concedit autorització a l'Ajuntament de Dénia per a actuar i, en cas afirmatiu, en quins termes.

L'obertura del tallafocs ha sigut adjudicada a l'empresa Beceite Forestal, tal com informava el mateix ajuntament a principis de setmana. El projecte contempla una franja perimetral a la zona de Les Rotes amb l'objectiu de millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d'un incendi forestal, segons s'indicava. A més d'aquest objectiu principal, també es contemplen com a objectius particulars facilitar l'accés dels equips d'extinció a tot el perímetre del nucli de població i facilitar l'accés de la maquinària per a l'execució del tractament de vegetació en la franja perimetral i el seu posterior manteniment. Les obres tenen una duració prevista d'un mes i un pressupost de 49.136,29 euros. 

La franja perimetral de baixa combustibilitat té una superfície total de 16,7989 hectàrees, dividides en el projecte d'execució en 16 trams, segons característiques homogènies de superfície, vegetació i accés. L'obertura d'aquesta mena de franges és una de les mesures contemplades en el Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals, actualment en fase d'aprovació.

Els treballs impliquen el tractament de la vegetació existent per a aconseguir la densitat arbòria i de sotabosc plantejada en els criteris de prevenció d'incendis, remarcava la nota informativa oficial, el que comporta la tala d'arbres. Els troncs, afegia, es trossejaran a un metre com a màxim i s'apilaran prop de les vies de comunicació perquè puguen ser recollits pels veïns.

ACCÉS A LA COVA TALLADA

La Junta Rectora del Parc Natural del Montgó va acordar ahir incrementar les restriccions d'accés a la Cova Tallada quant al nombre de persones, tal com proposa la Conselleria. Així, es passarà de 71 a 65 persones diàries. Es mantenen les dates en les quals es mantenen vigents i per a les quals es requereix autorització a fi d'accedir a peu a la cova des de Dénia, del 15 de juny al 15 d'octubre i durant la setmana de Pasqua.

En la reunió es van abordar també altres qüestions, com l'expedient de connectors ecològics i la construcció d'un xalet de dubtosa legalitat, segons ha denunciat un veí, en la zona de la Corona de Xàbia.

<<< Tornar a la portada