El projecte Local4Green+ promourà les energies renovables a Dénia

El proyecto LocalGreen+ promoverá las energías renovables en Dénia
  01/03/2021

 

El projecte transnacional Local4Green+ implantarà polítiques fiscals locals per a promoure les energies renovables. 

Segons informa el portal Eseficiencia, Local4Green+ ha reunit socis d'Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia i Xipre per a implantar polítiques fiscals locals innovadores. Dénia és una de les ciutats on es posarà en marxa el projecte.

L'objectiu és augmentar la quota d'energies renovables en àrees rurals i illes del Mediterrani. El projecte està liderat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Local4Green+ aplicarà els models de polítiques fiscals verds creats pel seu predecessor Local4Green.

El projecte ha sigut recentment aprovat pel programa Interreg Med, i és la continuïtat d'un altre anterior, Local4Green, també coordinat per la FVMP, que va derivar en la creació del Manual Internacional de Polítiques Fiscals Locals Verdes i en l'accés de quasi 900.000 contribuents a incentius fiscals per canviar a fonts d'energia més sostenibles.

Juntament amb socis d'Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia i Xipre, la FVMP, a través del servei Pont a Europa, liderarà aquest projecte dotat amb un pressupost de quasi 500.000 euros. A la Comunitat Valenciana, nou localitats participaran com a municipis pilot: Altea, Quart de Poblet, Pedreguer, Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid i Rafelguaraf.

El nou projecte Local4Green+ aplicarà en els municipis els models de polítiques fiscals verds creats pel seu predecessor Local4Green, a través d'activitats formatives i suport tècnic. El projecte donarà prioritat als ajuntaments adherits al Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia, que col·laboren en l'objectiu global de mitigar el canvi climàtic i reduir almenys un 40% les emissions de CO₂ en 2030.

Local4Green+ treballarà amb municipis pilot dels seus cinc països socis. A la Comunitat Valenciana, comptarà amb nou municipis associats al projecte. Altea, Quart de Poblet i Pedreguer, que van participar en l'anterior Local4Green, transferiran la seua experiència en el disseny i implementació de polítiques fiscals verds a Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid i Rafelguaraf.

Des de l'1 de març fins al 30 de juny de 2022, la FVMP treballarà en estreta col·laboració amb la Fundació Municipalistes per la Solidaritat i l'Enfortiment Institucional (MUSOL), i amb quatre socis internacionals més: Els Pobles Més Bells d'Itàlia (BBI, Itàlia), la Unió de Comunitats de Xipre (UCC, Xipre), l'Associació de Municipis d'Alentejo Central (AMCAL, Portugal) i EGTC Exfini Poli – Xarxa de Ciutats Europees per al Desenvolupament Sostenible (EXFINI POLI, Grècia).

Les polítiques fiscals verds fomentaran també la implicació del sector privat en energies renovables i seran una palanca per a modificar els comportaments i preferències d'inversió dels contribuents, incrementant la implantació de fonts d'energies renovables en l'àmbit local. A més, el projecte se centra en un nínxol inexplorat de polítiques públiques locals, explotable també per a promoure altres sectors clau per a la transició verda, com l'eficiència energètica i el turisme sostenible.

Local4Green+ es basa en l'experiència del projecte Local4Green (2016-2019), desenvolupat per socis de nou països mediterranis: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia, Albània, Portugal i Croàcia. En la iniciativa van participar 78 municipis pilot, per als quals es va desenvolupar una metodologia comuna amb la qual es van dissenyar 173 polítiques fiscals per a promoure renovables, de les quals 79 van ser aprovades per 34 municipis pilot. En total, 866.899 contribuents van tindre accés a incentius fiscals per a promoure energies renovables o van ser impulsats per desincentius fiscals per a canviar a fonts d'energia més 

<<< Tornar a la portada