El real de Dénia i el Tresor de Les Rotes: monedes que parlen del que hem sigut i del que som

El real de Dénia i el Tresor de Les Rotes: monedes que parlen del que hem sigut i del que som
  16/06/2018

 

Juan Antonio Sendra: “A la dècada dels 70 del segle XX hi hagué un autèntic boom de la numismàtica a Espanya i tothom comença a col·leccionar”

 

DÍDAC VENGUT

 

La història llegida a través de monedes d’or, de plata i de coure, més enllà del valor intrínsec de la troballa. L’home ha fet servir les monedes per a gravar les seus idees dominants i per això revelen el caràcter, els costums i les vicissituds històriques del moment. Així queda palés després d’escoltar una conferència de Juan Antonio Sendra, expert numismàtic, sobre els cinc-cents anys de la moneda valenciana. Un recorregut en el temps en el qual la ciutat de Dénia té un paper protagonista, de primera divisió, amb dos referències clau que formen part del seu llegat cultural i patrimonial: el real de Dénia i l’anomenat Tresor de Les Rotes.

            Estem en plena Guerra de les Germanies i el virrei no té diners per pagar els cavallers. Sogorb i Dénia van ser les dues localitats elegides on es va emetre moneda fora de la seca de València, és a dir, de la Casa de la Moneda. És el regnat de Carles I i a les rodalies del Castell, al juny de 1521, es va encunyar el real de Dénia i un doble real, ambdues monedes de plata. Es tracta, segons Sendra, d’una emissió “complicada” perquè sols es coneixen set exemplars del real i només un del doble real, en un dibuix d’un catàleg de mitjan segle XIX. En l’anvers duu el bust de rei Ferran II, avi de Carles I, entre dos estreles.

<<< Tornar a la portada