El repte de ser un ‘erasmus’ en dies de pandèmia

  • El reto de ser un ‘erasmus’ en días de pandemia
  • El reto de ser un ‘erasmus’ en días de pandemia
  • El reto de ser un ‘erasmus’ en días de pandemia
  • El reto de ser un ‘erasmus’ en días de pandemia
  12/09/2021

ROSA RIBES FORNÉS

Ser ‘erasmus’ és una de les il·lusions de molts joves. Viatjar, solos, fer amics, noves experiències, conéixer altres ciutats, altres costums, una altra forma de vida … també aprendre, clar. La pandèmia, la difícil situació sanitària, el desconeixement i la inseguretat podien haver sigut un fre per a tots aquells que somiaven amb això. Però va haver-hi els qui van creure que les mobilitats Erasmus eren possibles i van assumir el repte de desplaçar-se a l'estranger per a millorar la seua formació i les seues capacitats amb la intenció de tindre un millor accés al mercat laboral. A la Marina Alta, Creama va apostar per això i no va renunciar a continuar avant amb els seus programes. Els dos primers grups van viatjar entre març i juliol. El tercer ho farà la setmana que ve. Destí: Europa.

Els programes Erasmus + d'àmbit comarcal posats en marxa per la Comissió Executiva de Creama en temps de pandèmia han sigut una aposta decidida de les entitats que formen part del consorci: la Diputació d'Alacant, Labora, els ajuntaments de Benissa, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, Pedreguer, Pego, Teulada-Moraira i Xàbia. Si la situació sanitària ho permetia, i sempre ajustant-se al que indicaren les autoritats en la matèria i la normativa de cada país, Creama tornaria a tindre ‘erasmus’ pel món. La decisió s'adoptava a l'octubre de 2020 i aquest organisme assumia la coordinació, la gestió, el seguiment i la justificació dels projectes. 

Els dos projectes -un dirigit a estudiants de cicles formatius de grau superior i graduats de la UNED i un altre per a alumnat de cicles formatius de grau mitjà i amb el certificat de professionalitat obtingut a través del programa del LABORA Taller d'Ocupació Marina Alta XI impartit per Creama- serien cofinançats pels ajuntaments i el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE), encarregat de la promoció, difusió i gestió dels Erasmus+. 

La primera eixida no va ser fàcil. Era el torn de dos dels tres grups que han participat en les mobilitats. Entre març i abril van iniciar la seua experiència europea els 16 estudiants de formació professional de grau mitjà i els de certificat de professionalitat, així com els 4 d'FP de grau superior, que van fer coincidir la mobilitat amb les seues pràctiques en empresa. Eren estudiants dels IES de Pego, Pedreguer, Benissa, Calp, IES Número 1 de Xàbia i els IES de Dénia Historiador Chabás i Maria Ibars, així com els alumnes del taller d'ús de Creama.

Van viatjar a Campobasso, Florència, Vicenza (Itàlia), Praga (República Txeca) i Viena (Àustria). Organitzar el viatge, com diu Rosario Donderis, gerent de Creama, “va suposar un gran repte”. “Les condicions sanitàries en aqueix moment no eren les més adequades i per tant es van haver de reajustar tots els calendaris, protocols d'actuació, protocols sanitaris, planificació de viatges i estades”, explica. Els imprevistos i els canvis d'última hora van obligar a fer un esforç molt major. Calia atindre's a una normativa canviant, coordinar-se amb les empreses on s'anaven a realitzar les pràctiques i gestionar l'allotjament. L'esforç va ser compartit. També els centres d'ensenyament com els socis europeus van realitzar una labor de vigilància i seguiment de totes les particularitats de la situació sanitària en cada país i a cada moment.

Tot, diu Dondereis, “es va esmenar amb la bona voluntat i cooperació tant dels centres educatius, com dels socis intermediaris als països de destinació, com per part del Consorci”. Ells tenien molt clar que la prioritat era “salvaguardar la seguretat i salut de tots els participants i sempre s'ha transmés que no es realitzaria cap mobilitat si no comptàvem amb totes les mesures sanitàries que garantiren la seguretat per a l'alumnat”. Es va sol·licitar també a l'alumnat un exercici de responsabilitat en el compliment de les normes i protocols que s'exigien als països on s'anaven a realitzar les estades.

Hi havia una altra cosa que Creama tenia molt clara: s'havien de fer tots els esforços per a garantir que els joves no perderen aquesta oportunitat, subratlla la gerent. 

Van ser moments difícils, encara no havia començat la vacunació i l'alumnat que es desplaçava a l'estranger sol podia eixir amb una PCR negativa. Al país de destinació, calia respectar els protocols quant a quarantenes i altres. 

L'experiència va resultar satisfactòria. Des de Creama es ressalta que tots els participants van demostrar “la seua vocació i la seua determinació”. No va haver-hi a més cap positiu ni cap persona confinada, “la qual cosa també ajuda a tindre un molt bon record de l'experiència”.

El que si que va haver-hi va ser valentia per part de tots, molta. I tot es va fer molt més fàcil i suportable “amb la il·lusió i tenacitat de l'alumnat”, afig la representant del Consorci. Incloses la quarantena i els imprevistos. Una de les alumnes va haver de realitzar les seues pràctiques en línia, però sempre amb un dia a la setmana presencial en el qual es compartia tot l'aprés. “Ella ha fet un balanç molt positiu de la seua estada, malgrat les condicions que els va tocar viure, que lamentablement no van ser les que experimenta qualsevol erasmus quan realitza la seua mobilitat”, comenten des de Creama..

Els 6 estudiants de la UNED que salen la setmana que ve amb destinació Praga (República Txeca) e Viena (Àustria), en la qual serà l'última mobilitat del programa, estaran també tres mesos a l'estranger. “Es van en unes condicions sanitàries molt millors”, apunta Rosario Donderis, “perquè tots es van vacunats i en general la situació s'ha normalitzat bastant”. 

La gerent del Consorci recalca que els programes Erasmus+ que gestiona i que són cofinançats des dels ajuntaments “són una manera de donar una oportunitat a més joves des de l'administració local”. La seua oferta se suma a l'oferta dels instituts, que gestionen també altres projectes europeus, i per tant els beneficiaris de la comarca són més. La finalitat és millorar competències que faciliten l'accés al món laboral -Donderis es remet a l'experiència d'un programa anterior, desenvolupat entre 2018 i 2019, arran del qual va haver-hi qui va aconseguir un contracte de treball a l'estranger que li va permetre tornar a treballar durant un temps al lloc on havia realitzat les pràctiques- però els Erasmus són també una experiència de vida que permet mesclar-se amb estudiants de fora del centre i de fora del país. 

“Per a l'entitat Creama és un autèntic plaer poder oferir oportunitats de mobilitats europees a totes aquestes persones i el fet d'haver compartit aquests projectes Erasmus en ple COVID, és una experiència que uneix encara més i fa realitat el nostre lema Treballem Junts Per La Comarca”. “Pensem que mai s'oblidarà”, afig.

<<< Tornar a la portada