Canfali Marina Alta

El sense sentit de les dietes "detox"

El sinsentido de las dietas “detox”
  30/01/2017

INÉS ROIG (*)

Bones i dolentes notícies: ni estàs intoxicat per haver-te posat les botes en Nadal, ni et servirà absolutament de res passar-te uns dies vivint a força de batuts verds i altres milongues. La intenció era bona, però és possible que haja tingut com a conseqüència algun quilo de més, sensació de pesadesa i mala gana. 

            La (falsa) solució: Superat el tema de la dieta exprés, un concepte relativament nou aguaita al nostre distret sentit comú des de fa un temps, presentant-se com una solució: el teu cos està intoxicat amb tant sucre, grassa i alcohol, i el que correspon ara és fer un tractament depuratiu o "detox". El plantejament, a pesar de sonar lògic, no solament és simplista sinó a més erroni: existeix la possibilitat que amb tant de "detox", en lloc de millorar el teu pronòstic de salut ho empitjores. 

            La realitat: Actualment coexisteixen dues tesi per a definir el concepte desintoxicació: una és respectable i l'altra no. La respectable es refereix al tractament mèdic d'aquelles persones amb algun tipus d'addicció a les drogues, alcohol, etc. L'altre concepte és el que mantenen alguns, amb la intenció de vendre un tractament fals que suposadament allibera de toxines el cos dels quals -se suposa, de nou- les han acumulat. 

            Si el nivell de toxines s'elevara per sobre d'un valor que el cos no poguera eliminar, el més probable és que es morira en un període de temps més o menys curt, i que es necessitara intervenció mèdica urgent. En un cos sa, els ronyons, el fetge, la pell i fins i tot els pulmons mantenen el cos desintoxicat. No existeix la manera de millorar una cosa que ja funciona correctament en un organisme sa, i per descomptat els famosos tractaments "detox" tampoc ho aconsegueixen. 

            En els últims anys hem assistit a un espectacular creixement de negociants que ens ofereixen depurar-nos en un breu lapse de temps i d'aquesta manera resetear el nostre metabolisme fins als nivells d'un nounat… i ja de passada perdre uns quilos, descansar millor i sentir-nos més vigorosos. 

           Dins de l'arsenal suposadament depuratiu, destaca un element sobre tots els altres, els famosos batuts detox, a força de vegetals als quals se'ls poden afegir altres ingredients més o menys exòtics. Una sola ració de 250 ml. d'aquests batuts coneguts com green smoothies (o batuts verds), excedeix la ingesta diària recomanada d'àcid oxàlic. Els riscos que açò comporta són, entre uns altres, increment de la litiasis renal. 

            Les opcions: 

            Si algú té la sospita d'estar intoxicat de debò ha de posar-se en contacte com més prompte millor amb l'Institut Nacional de Toxicilogia i Ciències Forenses o que s'acoste al seu centre sanitari més proper. 

            Si el que li passa a eixe algú és que li sobren uns quilos o els remordiments de les presses dietètiques del passat Nadal no li deixen dormir, que es deixe de tonteries i es pose de debò a millorar el seu estil dietètic per a tota la vida. Aparcar els cubates, les racions familiars de maionesa i el "picoteo" de llaminadures i substituir-les per una dieta més raonable ajudaran que es senta millor. Però no perquè s'estiga desintoxicant de res, sinó perquè este estil dietètic serà millor que l'anterior. 

            Finalment, si el que succeeix és que estem davant la típica personalitat fashion-victim, amant del risc i amb més cartera que sentit comú… llavors sí, el recomanable sense cap dubte en aquests casos és un bon pla setmanal detox a raó de 259 €/setmana. L'ideal en aquestes circumstàncies és repetir el tractament setmanal cada 15 dies. Això, i fer un donatiu mensual de 500 € a L'Església del Setè Bon Rotllo, que també és mà de sant. 

(*) Farmàcia Les Marines. 

Cercar notícies
Agenda