Els Molinets de Pedreguer "s’encendran" este dissabte en favor dels drets humans

Els Molinets de Pedreguer
  12/01/2023

L’Ajuntament de Pedreguer se suma enguany a la campanya de l’encesa de les torres, talaies i talaiots de la Mediterrània que reivindica els Drets Humans. Sota el lema Un cant pels drets humans, l’activitat es realitzarà aquest dissabte 14 de gener arreu dels territoris del Mediterrani que comparteixen llengua, i d’altres més enllà.

L’objectiu del projecte té una doble vessant: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu la Mediterrània, on moltes persones, que es veuen obligades a abandonar casa seua, hi perden la vida cada any. I, per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris d’arreu de la nostra mar.

Amb una base històrica, com és la la creació d’una xarxa de torres de vigilància per tota Mallorca i un sistema de senyals de llum i de fum per advertir els perills al segle XVI, l’acte d’aquest dissabte 14 li dóna la volta a la història i proposa que les torres, talaies i talaiots siguen punts de llum i finestres obertes a l’acollida. Així, moltes torres de Mallorca i de tota la Mediterrània s’encendran a la mateixa hora. En edicions anteriors han participat talaies de l’illa de Quios (Grècia) o de diversos punts del Marroc, Tunísia i el Líban. A més, cada vegada són més les localitats de la costa mediterrània que hi participen en l’activitat, com el cas de Pedreguer que s’hi ha sumat enguany.

L’Encesa té lloc, cada any, el primer o segon cap de setmana de gener. L’acció consisteix en una encesa coordinada de pots de fum i bengales de llum des de torres i fortificacions costaneres i també des de municipis d’interior, que va precedida amb la lectura d’un manifest.

Per a poder desenvolupar l’activitat a Pedreguer, s’ha programat a les, 12 hores, la pujada al tossal dels Molinets amb eixida des de la Glorieta. A les 12.45 h., davant dels molins de vent, tindrà lloc la lectura del manifest i a les 13 h. es produirà l’encesa de fum i l’acte del matí acabarà amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. Així mateix, i aprofitant la pujada, es podran visitar el molins de vent per dins.

A les 17.30 h de la vesprada es tornarà a eixir cap als Molinets des de la Glorieta. A les 18.15 h., es tornarà a llegir el manifest i a les 18.30 h. es tornaran a encendre les bengales de foc i tindrà lloc la cantada del Viatge a Ítaca de Llach. Per a l’activitat de la vesprada caldrà portar llanterna o algun llum similar, perquè es baixarà de la muntanya amb fosca.

L’acte comptarà amb la participació de l’Associació Els Pòrxens, el grup Coet i Corda que seran els encarregats de l’encesa de les bengales i l’Institut d’Estudis Comarcals.

El regidor de Patrimoni i Solidaritat de l’Ajuntament de Pedreguer, Ferran Lloret, ha assenyalat que l’acte recrea la comunicació visual que hi existia entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara, amb aquesta acció, es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida, que mostren el camí a les persones que es veuen forçades a abandonar casa seua i creuar la Mediterrània, on moltes hi perden la vida.

<<< Tornar a la portada