Embarcacions respectuoses amb les balenes

Embarcaciones respetuosas con las ballenas
  30/07/2022

 

 

L'Associació de Turisme Nàutic difondrà material didàctic sobre com actuar en cas d'albiraments

 

La Marina Alta és zona de pas del rorcual comú, una de les balenes més grans del món que habita al Mediterrani des de fa molts anys i que té en el trànsit marítim un dels seus principals enemics. Aquesta espècie de balena és fàcil de veure prop de la costa, especialment en el litoral de Dénia i Xàbia, entre els mesos de maig i setembre. La seua presència desperta expectació i curiositat i la falta de coneixement sobre el seu comportament pot portar conseqüències nefastes. Per a saber com actuar en cas d'albirament de balenes, l'Associació de Turisme Nàutic de la Marina Alta (ATNMA) s'ha oferit per a col·laborar amb la Conselleria de Medi Ambient en la difusió de material informatiu entre els propietaris d'embarcacions d'esbarjo. No hi ha res com conéixer per a protegir.

En les últimes setmanes s'han produït diversos albiraments de balenes molt prop de la costa, una cosa bastant freqüent en els últims anys i que respon a un canvi en els patrons de comportament d'aquest cetaci. Atretes per la seua gran grandària o pels dolls d'aigua que llancen des de les obertures nasals situades a la part alta del seu cap, són moltes les embarcacions que s'acosten a les balenes, a vegades massa i sobrepassant la distancia límit establida per la legislació. Per a evitar que algú s'interpose en la seua ruta, tal vegada entre mares i cries, o s'aproxima en excés a aquests cetacis, la Conselleria de Por Ambient s'ha proposat treballar en la confecció de material didàctic informatiu que es puga difondre entre els usuaris d'embarcacions d'esbarjo. ATNMA, com ha explicat el seu president, Ricardo Burriel, està disposada a col·laborar en aquesta tasca. Així ho va posar de manifest en una reunió mantinguda amb la consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà. “Els patrons d'embarcacions no estan acostumats a trobar-se amb balenes -explica- i hi ha un desconeixement de què cal fer en aquestes situacions”. En altres llocs, com Canàries, “estan més acostumats”, afig el president de l'associació, “però a la Marina Alta és molt excepcional”.

Els vídeos i les imatges de balenes prop de la costa són cada vegada més freqüents i circulen diàriament per les xarxes socials. El rorcual comú és el segon animal més gran del planeta, només superat en grandària per la balena blava, i el seu comportament és objecte d'estudi en les nostres costes per part de la Universitat Politècnica de València. Un equip multidisciplinari estudia a aquests animals a través del projecte Cap Rorcual, que centra la seua base d'operacions entre el Cap de la Nau i la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni. Els científics no sols intenten esbrinar la manera de comportar-se d'aquest gran cetaci, sinó també el seu lloc de procedència, el de destinació i el motiu de les migracions. 

 

Servei de vigilància de la Posidònia

La reunió amb la consellera Mireia Mollá va ser convocada per a fer seguiment del Servei de Vigilància de la Posidònia, posat en marxa a conseqüència del nou Decret de la Posidònia. A la meitat de la temporada estival, la Conselleria de Medi Ambient ha volgut prendre el pols a l'activitat nàutica i s'ha reunit amb ATNMA i altres associacions del sector a fi de tractar sobre el seu funcionament. 

Una vegada acabe la campanya d'estiu, es farà balanç i es trauran conclusions sobre l'actuació d'un servei que s'ha posat en funcionament aquest estiu. Amb aquesta informació s'elaborarà material didàctic i es presentarà a les associacions. Una vegada consensuada la informació, es difondrà als usuaris de la mar a través d'ATNMA i la resta de col·lectius. “Estem com sempre predisposats a ajudar en tot el que redunde en una major formació dels amants de la mar, perquè puguen gaudir d'ell de manera segura i respectuosa amb el medi ambient”, assenyala Burriel. “Quasi tot es pot millorar amb formació abans que amb la prohibició”, afig.

Al costat de Mollà, van estar també en la reunió la Secretària Autonòmica de Turisme, Paula Tuzón, així com representants de l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN), la Unió d'Empreses Nàutiques (UEN) i de la ja citada Associació de Turisme Nàutic de la Marina Alta (ATNMA). Tots van quedar emplaçats a una pròxima trobada al setembre. 

<<< Tornar a la portada