Fernando Sendra, un randonneur amb molta marxa

Fernando Sendra, un randonneur con mucha marcha
  12/06/2022
El ciclista de Pedreguer acaba de completar el seu últim desafiament: recórrer més de 2.000 km per Andalusia

Per a completar fins a 21.000 km de ruta ciclista en un sol any cal passar-se moltes hores damunt de la bicicleta, fins i tot jornades senceres. Per a fer-se una idea, la mitjana que es poden realitzar en un cotxe queda lleugerament per davall d'aquesta xifra. Fernando Sendra, un ciclista de Pedreguer dels denominats randonneur -de llargues distàncies-, no sols els va aconseguir en la temporada passada, sinó que enguany s'ha atrevit amb un nou repte que acaba de completar: recórrer els 2.006 km de la Súper Brevet Randonneurs Mondiaux Al Ándalus, amb un desnivell acumulat de 24.000, en el termini de 200 hores.
    “Tenia molts temors davant aquest repte, perquè mai abans havia recorregut tants quilòmetres”, comenta Sendra després de completar la gesta. “Però he acabat millor que en les anteriors ocasions”, matisa. El motiu: una millor preparació física -s'ha posat en mans de professionals- i un ritme més suau -s'ha deixat portar per un altre company d'aventura-. 
    El de Pedreguer realitza aquest tipus de proves des de 2005, quan va començar amb les seues primeres brevets, una sèrie de marxes ciclistes no competitives i de velocitat lliure que es van iniciar a França fa just un segle, i les distàncies del qual van des dels 200 fins als més de 1.000 km, aquestes últimes conegudes com super brevets. La seua primera llarga distància va ser la prova de Madrid-Gijón-Madrid, de 1.200 km, a la qual es va llançar amb altres tres membres del Club Ciclista Pedreguer. Després va participar en tres edicions de la clàssica París-Brest-París, la més internacional i popular de les super brevets (també de 1.200 km), i va realitzar la Londres-Edimburg-Londres, de 1.400 km (la seua major distància fins a aquesta setmana). 
    Li atrapa l'ambient d'aquestes proves, i l'autonomia en el ritme, que no es deixa segrestar per les presses del crono. “Normalment hi ha temps de sobres per a detindre's, gaudir del paisatge, o fins i tot fer fotos”, assenyala el de Pedreguer, que ja pensa en la seua pròxima aventura ciclista: les 24 hores de Xest. “Ja les vaig fer l'any passat, i per a aquesta edició espere millorar el resultat”, afig. 
    Sendra sol dedicar entre 30-40 hores setmanals a la bicicleta (quasi l'equivalent a una jornada laboral), xifra que augmenta en les vespres d'alguna prova. “No és fàcil dedicar tantes hores a aquesta afició; a vegades m'he hagut d'alçar a les 3 del matí i posar-me a donar voltes pel centre comercial”, recorda. Ara, amb 64 anys i ja jubilat, disposa d'una mica més de temps. 

LA VOLTA A ANDALUCIA EN HUIT DIES

    La super brevet homologada per Randonneurs Mondiaux -la institució que regula aquestes proves- d'Andalusia es va desenvolupar en els últims dies de maig i primers de juny, per un traçat que va recrear el perímetre de la comunitat autònoma. El temps màxim es va fixar en les 200 hores, i calia superar 14 controls, on es podia fer ús del vehicle d'assistència. A penes van participar 30 ciclistes arribat de tot arreu de la Península. L'eixida va ser el 28 de maig a les 10 des del municipi de Benacazón (Sevilla), on també es va situar l'arribada. Al final, Sendra i el seu acompanyant van aconseguir la meta 180 hores després de l'eixida, una cosa cansada però, sobretot, molt satisfet.

<<< Tornar a la portada