L’Associació Els Pórxes dedica la mostra de Festes als Pedreguers pel Món

La asociación Els Pórxes dedica la muestra de fiestas a los Pedreguers pel Món
  08/07/2022

El segle passat va haver molta migració de Pedreguers que es van estendre per bona part del món. El motiu principal d’aquells moviments migratoris va ser la necessitat, la búsqueda d’una oportunitat per a una vida millor que al seu poble natal no trobaven. Allò que se’n diu, guanyar-se el pa.

    Ara la mostra que organitza l’Associació per a la Recuperació del Patrimoni Cultural Els Pórxes de Pedreguer, amb motiu de les Festes de Juliol, està dedicada a tots ells. Als que partiren a principis de segle i als que ho feren encara en l’últim terç, cap a la dècada dels setanta i vuitanta. Uns triaren anar a “fer les amèriques” per instal·lar-se a països com Argentina, Xile, EEUU i Canadà,  altres buscaren destins europeos -França, Anglaterra, Suïssa i Alemanya-. També l’Alger, a Àfrica, va ser un dels països d’acollida de pedreguers. 

    La mostra, de 40 fotografies seleccionades, s’acompanya també amb l’exposició de documents com ara visats i passaports que s’utilitzaven en aquella època. A banda, l’associació ha fet un vídeo amb els testimonis d’algunes d’aquelles persones, que relaten en primera mà com va ser aquella experiència de vida.

    Capítol a banda mereix la història dels primers emigrants pedreguers de la que es té constància a través d’uns documents que s’exposen en la mostra. Els seus protagonistes són la família de Francisco Costa Ballester, capità d’artilleria, i la criada Teresa Roselló Fornés, que atenia les faenes de la vivenda del matrimoni, allà en la segona meitat del segle XVIII, quan es van instal·lar a la ciutat de Cumanà, a Veneçuela. En concret van residir tots al Castell de San Antonio. 

La mostra s’inaugura diumenge 10, i podrà visitar-se al llarg de tota la setmana per les vesprades a la seu de l’associació, al carrer Mestre Serrano.

<<< Tornar a la portada