La corporació aprova per unanimitat la modificació de l‘ordenança de festes amb una esmena per rebaixar l’import màxim d’instal·lació dels “garitos

La corporació aprova per unanimitat la modificació de l‘ordenança de festes amb una esmena per rebaixar l’import màxim d’instal·lació dels “garitos”
  29/11/2024

 

El ple ordinari d’Ondara ha tingut com a punt més destacable de l’ordre del dia l’aprovació de la modificació de l’ordenança de festes que modifica la taxa d’instal·lació de les seus de les penyes de Sant Jaume, popularment conegudes com a “garitos”. Modificació que se centrava en la determinació del càlcul del preu públic a abonar pels “garitos” en qüestió amb l’article 3, que establia que cost total de despeses de l’any corresponent, i que es repartirà entre aquestes seus de manera proporcional segons categories i depenent de la maquinària elèctrica instal·lada.

La proposta ha comptat amb una esmena per part del regidor de Festes, Miguel Gomis, on s’establien com a tope 60 euros pels d’alt consum elèctric i 40 per als de baix -en lloc dels 90 euros previstos inicialment en la modificació-, a més d’una taxa de 30 euros per a les penyes que, no tenint “garito” fan ocupació de via pública. Aquesta circumstància es produïa arran d’un recés d’un recés en el qual l’equip de govern va negociar amb els partits de l'oposició el tope de la taxa, donat que tant el portaveu del PP, Àlex Hernández, com el de Compromís Lluís Fornés, havien expressat prèviament el vot en contra de les respectives formacions a la modificació de l’ordenança, si no es rebaixava la quota màxima, i es tornava a posar la mateixa quota per als “garitos” de 60 i 40 euros que regia abans de l'elaboració de l'ordenança. Objeccions que, en un determinat moment del debat els va portar a demanar que el punt es quedara sobre la taula per presentar al·legacions més endavant, i que, al remat va ser conjurada per Gomis amb la referida esmena, en la que des de l’equip de govern socialista s’incidia en qualificar-la com a de vital importància per a que eixira endavant una modificació pel fet que, en el cas de no aprovar-se, les penyes es veurien perjudicades no topant el preu, ni tampoc podent-se bonificar l'any que ve el sobrecost que ha suposat enguany. Així, justificaven una mesura que tractava d’aprofitar aquesta modificació per a minimitzar l’impacte que l’anterior ordenança va tindre en l’any 2024, de manera que aquesta nova normativa tindrà efecte retroactiu a aquell any en tot el que siga favorable, segons la  disposició transitòria segona, que contempla una bonificació aplicable en la del 2025 per aquest motiu.

Finalment, la unanimitat dels tres grups culminava el consens en que havia arribat la Regidoria de Festes i Tradicions amb els representants de les penyes en la reunió de la setmana anterior a l’Espai Jove, convocada al voltant de la necessitat de topar el preu, el qual, en cap cas es preveia que fora superior a 120 euros per a les penyes de més consum o de 90 euros per a les de menys, i que en cas que les despeses per “garito” superaren aquestes quanties, la resta l'assumirà l'Ajuntament.

REUNIÓ PREVIA AMB LES PENYES

En la reunió en qüestió, Gomis qualificava com a “molt fructífer i constructiu l’encontre i que des de l'Ajuntament d'Ondara s'ha escoltat la ciutadania i s'han tingut en compte les seues aportacions, traslladant-les a l'ordenança, que serà modificada principalment en el seu apartat econòmic -la taxa per instal·lació de “garitos”-, ateses les peticions dels participants en les reunions”.

Així mateix, matisava que les modificacions de l'ordenança de Festes a elevar al ple tenien previst incloure, d'una banda, que la taxa per instal·lació de “garitos” serà la resultant de les despeses de l'any en curs i no de l'any anterior, de manera que quedaria totalment realista i actualitzada. Segons apuntava, com aquest 2024 es va tindre en compte les despeses de 2023, i el resultat va donar una taxa de 180 euros per “garito”, mentre que la despesa final de 2024 va ser de 116 euros per cadascuna d’aquestes seus, eixa diferència que d’enguany (64 euros) serà traslladada com una bonificació per al pagament de la taxa del pròxim exercici 2025 per a les penyes que munten “garito”, i seran descomptats de la quantia que resulte ser la taxa de 2025.

D'altra banda, incidia en la diferenciació a l’hora del pagament de la taxa, entre dos tipus de penyes, en funció del seu consum energètic -les d'elevat consum, amb aires condicionats i altres aparells elèctrics, i les de menor consum elèctric-. Consum que quedaria avaluat pels serveis tècnics municipals en cada penya per al pagament de la taxa.

Una altra de les novetats que s'incorporarà a l'ordenança de Festes és que aquelles penyes que no instal·len “garito” amb caseta en la via pública, però munten penya en altres llocs com baixos, cotxeres i similars que sol·liciten ocupació de via pública o de places d’aparcament amb taules i cadires davant de la seua penya, podran pagar una taxa de 30 euros que acreditarà i garantirà l'ús de serveis públics durant la setmana de festes; incloent altres serveis relacionats, com la neteja i recollida de residus en festes. Aquesta modalitat de pagament per a penyes sense seu  en via pública ha sigut també una de les aportacions realitzades per les pròpies penyes en les reunions de l'àrea de Festes.

MOCIÓ PER AL 25N I MODIFICACIÓ DE CRÈDITS

D’altra banda, la sessió ordinària de novembre va servir per oficialitzar els càrrecs institucionals, amb motiu del trencament del pacte de govern pel grup municipal Compromís, atès que suposava la primera des de l’eixida del grup municipal de Compromís del govern municipal. En la sessió es va donar compte de la modificació de delegacions i de tinences d'alcaldia; així com del nomenament de representants en organismes comarcals com la Massma, la Macma i la Xarxa Esportiva de la Marina Alta, en els quals figuraran com a vocals respectius la regidora d’Atenció Social, Raquel Mengual; la de Cultura, Rosa Ana Marí, i el d’Esports, Jordi Ruiz,

Al ple de novembre també es va aprovar per unanimitat la moció del 25N. En concret, es va aprovar la Declaració Institucional amb motiu del Dia Internacional de l’eliminació de la violència contra la dona, aprovada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per aquest 25 de novembre, que va ser llegida per la regidora d’Igualtat, Raquel Mengual.

Així mateix també es va abordar una modificació de crèdits a càrrec al romanent de tresoreria, que va eixir endavant amb el vot a favor de l’equip de govern del PSPV, l’abstenció de Compromís i el vot en contra del PP. Votació que es va reproduir en els mateixos termes del reconeixement extrajudicial de crèdits.

<<< Tornar a la portada