La CUP es queda a soles amb la seua proposta de fer fora a la Guardia Civil de l’actual quarter de Pedreguer

La CUP se queda a solas con una propuesta para despachar a la Guardia Civil del actual cuartel de Pedreguer
  27/01/2023
La idea, qualificada de “partidista i antiquada” des del PP, parteix de les reiterades denúncies d’un veí que impedeixen l’ús de l’edifici adjacent a les associacions musicals

El grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular de Pedreguer (CUP) li ha pegat la volta a una polèmica que ve de fa temps amb les reiterades denúncies d’un veí contra l’ús de l’antiga seu de la “guarderia” municipal -instal·lació adjacent a la casa quarter de la Guàrdia Civil- per part de les assossiacions musicals del poble, i que ha obligat a algunes d’elles a abandonar aquest centre d’assajos. Assenyalant el focus d’aquestes denúncies sobre el quarter de la Guàrdia Civil, la CUP ha proposat en el plenari de dijous que siga la Benemèrita la que abandone la seua seu, un edifici municipal que ocupa des de fa quasi cinquanta any. D’eixa manera es rescataria una infraestructura pública de la qual es fa càrrec de part del seu manteniment el propi Ajuntament, i que es podria destinar a les associacions locals i musicals, van aclarir. El portaveu de la CUP, Lluís Castelló, va afegir que la Guàrdia Civil és un cos de caire militar que depén del Govern Espanyol i que l’Ajuntament no té perquè cedir-li l’edifici i fer-se càrrec de la seua neteja. També va recordar que la decisió de traslladar el cos a aquest nou edifici va ser presa l’any 1976 per un Ajuntament franquista, i va plantejar un procés participatiu per decidir el futur ús del centre. La proposta va comptar només amb els dos vots de la CUP, mentre que Compromís i PP votaren en contra, i el PSPV-PSOE es va abstenir.

Des del PP van criticar la proposta que qualificaren de “partidista i poc justificada”. “Vostés el que volen es que se’n vaja la Guàrdia Civil del poble per ideologies partidistes i un poc antiquades”, va assenyalar el portaveu, Juan Gayà. El líder popular va matisar que la decissió de traslladar la Guàrdia Civil des d’un antic quarter -situat a l’actual Centre de Salut- fins a l’actual seu va ser “encertada” i presa per “millorar un servei al poble, i amb millors arguments dels que vostès ara presenten per fer fora a aquest cos”. Gayà, que va elogiar el paper de la Benemèrita, va insistir en què “eliminar la Guardia Civil seria reduir un servei molt necessari, sobre tot per la seguretat ciutadana del poble”.

 

UN PROCÉS PARTICIPATIU QUE NO SIGA “EXCLOENT”

 

Des de Compromís es va votar en contra de la proposta perquè entenen que, des d’un principi, el procés participatiu per a decidir quin ús se li donaria a l’edifici està viciat des del punt de partida, “ja que selecciona qui pot participar i qui no” en el procés, tal i com va denunciar el portaveu del grup municipal en el govern, Ferran Lloret. També va criticar el moment en què es planteja la idea, tenint en compte que hi ha una junta de portaveus pendent per discutir l’aassumpte i estudiar una proposta per part de la Comandància d’Alacant al respecte d’aquest assumpte. “Ningú ha sigut capaç de preocupar-se pel tema, fins que no vam començar des de l'actual equip de govern a interessar-nos per les condicions de cessió, i només ara que, per altres motius, és tema recurrent de xarxes socials i de debat al carrer, s'intenta treure rèdit polític, bé pot esperar uns mesos més i evitar fer d'açò un tema purament electoral”, aclareixen des de Compromís.

Respecte a la part expositiva de la moció, des del partit que està al front del govern municipal s’ha volgut matisar el que es diu sobre organitzacions al servei del govern espanyol, argumentant que, per exemple, el Jutjat de Pau també ocupa dependències municipals, i "més al servei del govern espanyol que la justícia hi ha poca cosa... Els fem fora també o valorem el servei que fan estes institucions al servei del govern espanyol a la gent del nostre municipi?". “Ssabem quines serien les conseqüències de deixar de comptar amb una dotació de la Guàrdia Civil a Pedreguer? Què opina el nostre cos municipal de seguretat?”, es qüestionen des de Compromís.

Tampoc estan d’acord des de Compromís amb què la casa quarter impedisca l’activitat dels col·lectius musicals, sinó que més be es la falta d’una correcta adequació de l’espai d’assaig. En aquest sentit, l’Ajuntament ha buscat un altre lloc més adequat i ha previst remodelar l’antigua guarderia per acabar amb el conflicte veinal.

En contrapartida, Compromís està d’acord en impulsar un procés participatiu per a decidir si la ciutadania de Pedreguer vol destinar eixe edifici a quarter de la Guàrdia Civil. Si el resultat fora favorable es regularitzaria la situació heretada -amb un conveni i acord plenari-, i si fora desfavorable es comunicaria als organismes corresponents perquè abandonaren l’edifici i s’iniciaria un procés participatiu per a decidir qui altre ús se li podría donar a l’immoble.

Per la seua part, el grup municipal socialista es va abstenir en la votació i no va voler mullar-se davant la controvertida proposta de la CUP.

<<< Tornar a la portada