La fàbrica del portland, els bancals agrícoles i el costum de l'esmorzar figuren en una llista de béns a salvar a Dénia

La fábrica del portland, los bancales agrícolas y la costumbre del almuerzo figuran en una lista de bienes a salvar en Dénia
  16/12/2021
Una enquesta ciutadana planteja la protecció i promoció de 70 elements culturals

Dénia ha aportat un total de 70 propostes per a incorporar a un mapa que pretén posar en valor el patrimoni cultural europeu. En el projecte, denominat Pert-Her i finançat amb fons de la Unió Europea, ha reunit set ciutats, regions o mancomunitats de diferents països que han confeccionat un llistat de 800 propostes sobre la base d'una enquesta ciutadana. A través d'ella, s'han identificat els elements culturals -tangibles i intangibles- que més interessen a la població i quines són les accions i les eines necessàries per a promocionar-los i defensar-los. En el cas de Dénia, les propostes fan referència a edificis i monuments, paisatges i gastronomia i entre elles figuren la fàbrica del portland, els bancals agrícoles i el costum de l'esmorzar.
Evidentment, entre les 28 propostes que fan referència a edificis i monuments figuren el castell i les muralles, però també els antics magatzems de la pansa, les ermites de conquesta o els jaciments arqueològics. Entre els paisatges i espais naturals figuren 21 referències, com el Montgó, determinats paratges del litoral com a cales i penya-segats dels Gires o la reserva marina del Cap de Sant Antoni. En l'àmbit de la gastronomia es registren onze propostes: la gamba roja es percep com un element emblemàtic, però s'inclouen altres elements de caràcter transversal com els costums de l'esmorzar i l'aperitiu, destacant el seu component social i el fet que hagen afavorit elements culturals com la música, la poesia, l'associacionisme, el diàleg o l'intercanvi d'idees. Festes, obres d'art i música han recollit igualment diverses contribucions. 
Per a l'elaboració del mapa cultural, han sigut necessaris dos anys d'estudis, seminaris i accions. Els ciutadans que han participat en el programa han fet constar que els agradaria tindre més informació sobre aspectes de la història local menys coneguts, uns altres han proposat accions com a entrevistes amb persones majors per a fer una recopilació oral sobre les seues memòries històriques i també visites guiades a llocs d'importància arqueològica o històrica, així com la celebració de festivals que recreen fets de rellevància com el comerç de la pansa.
El programa s'ha clausurat aquesta setmana amb una trobada a la ciutat italiana de Parma, al qual ha assistit una delegació de Dénia encapçalada per l'alcalde, Vicent Grimalt, i de la qual formaven part el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, el cap del servei d'Arqueologia i Museus, Josep A. Gisbert, i el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat -coordinadora del programa a nivell local-, Floren Terrades, i el tècnic Enric Gil.
La iniciativa pretén reforçar els vincles de la ciutadania amb el seu entorn cultural i orientar a les administracions locals sobre polítiques i actuacions en matèria patrimonial. En la trobada de Parma es va valorar de manera positiva la relació entre els territoris que han participat i que ha permés compartir la diversa identitat europea i les seues coincidències; algunes ciutats han descobert fins i tot que tenen tradicions en comú.
Al costat de Dénia, formen part del projecte Part-Her Parma (Itàlia), Linkoping (Suècia), Tours (França), Kassel (Alemanya), Konavle (Croàcia) i SERN, un grup de col·laboració transnacional entre poblacions de la comarca italiana d'Emília Romagna i una associació de ciutats i comarques de Suècia, en la qual figura la capital, Estocolm.

<<< Tornar a la portada