L'hostaleria i l'oci nocturn se senten discriminats per la Generalitat 

La hostelería y el ocio nocturno se sienten discriminados por la Generalitat
  11/09/2021

Esperaven tindre un horari més ampli i poder consumir en les barres

La denominada Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 ha donat llum verda a les noves mesures davant la pandèmia, que impliquen la fi del toc de queda en els municipis on encara es mantenia aquesta restricció i una flexibilització en l'horari de tancament dels establiments d'hostaleria. La patronal consideren excessives les restriccions al sector i opinen que “continuem pagant els plats trencats”. 

Des del dimarts, s'incrementa l'ocupació de taules a l'interior, que passa de 6 a 8 persones, i es manté el límit d'ocupació en exteriors, fixat en 10 persones per taula. Així mateix, es permet l'ús de la barra únicament per a retirada de consumicions. D'altra banda, es manté l'aforament del 50% en la celebració d'esdeveniments multitudinaris en interior, amb un màxim de 1.500 persones; i en el cas que es puga dividir l'espai per sectors, es permetrà un màxim de dos sectors de fins a 1.000 persones cadascun.

Però l'horari és l'aspecte més controvertit. Es manté el tancament de bars, restaurants i salons de banquets a les 1 hores i s'amplia el de pubs i discoteques a les 3 h. Respecte als locals d'oci nocturn, l'aforament màxim serà del 50% en interior, es podrà utilitzar la barra per a la retirada de consumicions, no es permetrà el ball i l'última consumició es podrà realitzar fins a les 2.30 h.

Els hostalers se senten discriminats i es queixen que no podran treballar “amb tranquil·litat” mentre que el govern autonòmic ha tingut mànega ampla en altres àmbits, com els actes festers i esportius. Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma) entenen que, després del notable descens de la incidència de la pandèmia, les restriccions al sector continuen sent excessives. Esperaven que els locals d'oci nocturn pogueren tancar més tard i poder utilitzar les barres per a consumir. Una altra de les seues crítiques és que s'ha creat una certa confusió ja que des de la Generalitat s'indica que el nombre màxim de persones que pot haver-hi en una taula passa de 6 (una xifra que mai abans s'havia donat) a 8. 

Segons el parer d'Aehtma, s'hauria d'haver respectat el decret autonòmic d'horari i fixar els tancaments en funció de l'activitat. Per exemple, rebutgen que s'hagen equiparat els salons de banquets als restaurants, per la qual cosa es posen dificultats a la celebració de noces i un altre tipus de celebracions. “Moltes persones estaven esperant l'arribada de setembre per a casar-se i fer les celebracions amb normalitat o mitja normalitat”, afirmen. Aquest tipus d'establiments haurà de cessar la seua activitat a les 12.30 de la nit, havent de deixar de servir mitja hora abans.

Els empresaris d'hostaleria recalquen que “després del que ha passat amb les falles, amb poques restriccions i amb les imatges que hem vist, és lamentable que tornen a constrényer-nos”. “Ens tornen a incriminar del que està passant i totes les restriccions afecten només l'hostaleria i l'oci nocturn”, afigen.

D'altra banda, a l'associació li ha resultat cridaner que en l'exposició de motius del decret de la Generalitat “s'han utilitzat els mateixos arguments que en les nostres al·legacions anteriors”. 

Subscriu-te!