L'hostaleria encara el Nadal amb poc moviment previ als dies forts

La hostelería encara la Navidad con poco movimiento previo a los días fuertes
  13/12/2020

 

Les reserves per a les dates més assenyalades de les festes suavitzaran els efectes de la crisi però no salvaran la temporada

 

Els clients habituals repeteixen i troben seguretat en els establiments de confiança

 

Res de blanc Nadal. El sector hostaler s'enfronta al Nadal més negre que es recorden. Amb l'aforament limitat a una tercera part i taules amb un màxim de sis comensals o deu en els dies assenyalats, llevat que es tracte d'un grup de convivents més nombrós, els restaurants ofereixen atractius menús i preparen els seus salons per a acollir als qui opten per celebrar les festes fora de casa i entorn d'una bona taula. Hi ha reserves, però res a veure amb altres anys. La gent s'espera a última hora, pregunta i s'interessa per les mesures de seguretat. Però sempre pensant en alguna de les tres cites nadalenques essencials: Nadal, Nit de cap d'any i Any Nou. Poques reserves per a sopars o menjars d'amics o empreses en els dies previs. La d'aquesta finalitat de setmana, per exemple, serà una imatge que distarà molt de la qual oferien els locals per aquestes dates l'any passat. Lluny de la bullícia habitual, pocs brindis i, la qual cosa és pitjor, molt baix volum de negoci.

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) valora positivament que es puga treballar per Nadal encara que siga amb restriccions. La presidenta, Cristina Sellés, creu que la reobertura de l'oci nocturn -malgrat haver de treballar en condicions diferents- és una bona notícia i subratlla que l'hostaleria té l'esperança posada en aquestes dates. “La gent vol ajuntar-se i està començant a reservar”, assenyala. Un indicador, afig, que s'estan fent les coses bé i que s'ha transmés un missatge de seguretat. “La comarca està molt preparada, hi ha ganes de treballar i la gent estarà molt ben cuidada”, comenta la presidenta. No creu que les limitacions per taula siguen un obstacle –“si som més de deu, es reserven taules separades i se segueixen les normes en tot moment”- i apel·la al sentit comú i a la responsabilitat de tots. “Ara més que mai”, diu.

EL MENJAR DEL 25

Moltes reserves per al 25 de desembre. Alguns restaurants tenen ja quasi totes les taules plenes. Són reserves de clients habituals, els de tots els anys. Ara bé, tinguem en compte que la normativa només autoritza un 30% de les places i per tant és molt més fàcil omplir el local. S'aprecia en general que no hi ha pressa. Les regles són canviants i la gent s'està esperant molt a última hora per a guardar taula, “és més previnguda”, comenta Fernando González, de Grup El Raset. Els seus quatre restaurants –Mr. Fisher, Ticino, El Raset i La Barqueta- ofereixen menús especials per als tres dies assenyalats i les reserves les copen principalment clients locals. “La gent que sale té les coses clares, sap quines són les seues prioritats, ens coneix i sap que els nostres locals donen garanties i tranquil·litat”, assenyala. 

Distàncies, ventilació, climatització, mesures d'higiene. La seguretat és una màxima que se segueix rigorosament en tots els establiments, però també una de les principals preocupacions dels comensals. “En el saló de l'Hotel Els Gires tenim espai suficient per a garantir la separació entre les taules i entre les persones d'una mateixa taula”, remarca Carmen Martí, de MR Hotels, qui destaca que la gent pregunta molt sobre aquest aspecte. Óscar Marí, de la Xerna de la Mar, el té clar. Explica que els qui anomenen per a reservar “s'interessen pels menús i també per com estaran asseguts”. Per això la seua prioritat no és tant apurar al màxim els metres del saló, encara que el nombre de comensals haja de ser menor, com garantir que els clients se senten còmodes: “preferisc que la gent menge tranquil·la a guanyar alguna taula i tindre-la més atapeïda”.

Els hostalers perceben que hi ha predisposició a menjar o sopar fora de casa els dies de Nadal -“la gent té ganes d'eixir, de buidar-se”, afirma Carmen Martí-, però també adverteixen que hi ha cert temor al que puga ocórrer, com indica David Aigualit, que està al capdavant del Jamonal de Ramonet i el Restaurant Balandros: “la gent vol anar a menjar fora, però està una mica espantada”. Abans de res es preval la confiança, ens diu. Per això, considera que els test ràpids poden contribuir a reforçar la seguretat i la confiança en proporcionar un control sobre els contagis a nivell general i també entre el col·lectiu de treballadors de la restauració.

Com molts altres hostalers, Aigualit sosté que la situació és preocupant i que no se salvarà la temporada amb les taules de Nadal, Nit de cap d'any i Any Nou. No està havent-hi a penes sopars o menjars en els dies previs -ja siguen de grups d'amics o companys de treball- i vaticina que la situació serà delicada quan passen les festes. “Gener i febrer seran mesos molt durs, cal tindre els locals condicionats i per a alguns serà molt complicat aguantar”, precisa.

Fernando González coincideix que el Nadal “no va salvar la temporada ni el mes”. “Hi ha un control de despesa derivada de la situació econòmica i de la por al que puga passar que fa que la gent estiga sent molt previnguda”, apunta el gerent de Grup El Raset. El panorama no és gens encoratjador, “es treballarà com un 50% menys que l'any passat i amb les plantilles reduïdes”, puntualitza Óscar Marí, qui remarca que els caps de setmana d'aquest desembre queden molt lluny dels de l'any passat, “quan havíem de fer un vertader ‘tetrix’ per a poder donar servei”. En La Xerna de la Mar, comenta, el dia de la cavalcada “era un dia de treball fortíssim” i es notarà especialment la suspensió d'aquest acte. Com altres establiments, ells ofereixen també per al 6 de gener un menú de Reyes. 

PER A PORTAR EN NIT DE CAP D'ANY

Arran de les restriccions i les limitacions, com la prohibició de circular pel carrer després de la una i mitja de la matinada la nit del 31 de desembre a l'1 de gener, les empreses han introduït canvis en l'organització dels sopars. No hi haurà festes cotillón, “encara que no deixarem de servir menús especials i celebrar els sopars de gala, que enguany seran més tranquil·les”, relata Fernando González. 

A l'Hotel Les Rotes, on hi ha moltes reserves per al sopar de Nit de cap d'any amb pernoctació inclosa, se substituirà el Dj i la barra lliures habituals per la música en directe d'un violinista que amenitzarà la vetlada i una copa. MR Hotels ofereix també a l'Hotel Costa Blanca la possibilitat d'encarregar el menú especial que se servirà aqueixa nit per a portar-li'l a casa. Una bona opció per als qui, per allò del toc de queda, no vulguen estar pendents del rellotge i també per als qui, com diu Carmen Martí, desitgen allargar la festa fins a ben entrada la matinada. “Només han de calfar-ho abans d'asseure's la taula i gaudir de la nit a casa sense presses”, explica. Imaginació i ganes de treballar hi ha moltes.

<<< Tornar a la portada